Uz preko 8.600 pacijenata u bolnicama u Bugarskoj na snazi stroge protivepidemijske mere

U Bugarskoj se danas uz 943 novozaražena uvode strože protivepidemijske mere, koje će trajati do kraja meseca. U danu za nama u toj zemlji je urađeno više od 4.400 testova, a procenat zaraženosti je već celu sedimicu veći od 20 odsto.

Kako navodi Centralni informativni sajt za praćenje epidemije, porastao je i broj pacijenata u bolnicama i sada ih je 8. 660, na respiratoru je 690, a preminule su 53 osobe.

I dalje najviše zaraženih ima Sofija – 293, pa Burgas – 161 i Varna – 78. Poslednjeg dana dato je nešto iznad 2.300 doza vakcine ili ukupno do sada skoro 369.000.

Od danas su u Bugarskoj na snazi nove, pojačane mere protiv koronavirusa.

One podrazumevaju zatvaranje bioskopa, šoping molova i pozorišta. To se odnosi i na prodavnice veće od 300 kvadratnih metara, osim prehrambenih, na teretane, sportske hale, muzeje i bazene, dok će restorani raditi samo dostavu hrane.

Svuda će se strogo paziti na distancu, a kretanje kupaca će biti jednosmerno. Osobe starije od 65 godina moći će da se snabdevaju od 8 i 30 do 10 i 30 časova. Zabranjene su i svadbe, veselja i svečanosti sa više od 15 osoba.

Prema odluci Ministarstva obrazovanja Bugarske čitav školski i obrazovni sistem prelazi na onlajn rad, sem vežbi na pojedinim fakultetima, tako da će recimo u Sofiji raditi samo dva obdaništa, koja su predviđena za decu medicinskih radnika u kovid ustanovama, prenose bugaraski mediji.

Takođe nema ni organizovanih turističkih putovanja i poseta turističkim destinacijma, a zaštitna maska je obavezna.

Ovo je treće zatvaranje Bugarske od početka pandemije i biće na snazi do 31. marta.

Aktuelne informacije o epidemiji u svetu možete pogledati OVDE.

Izvor: mh.government.bg / BNR / FAR

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar