Ministarstvo kulture i informisanja formiralo konkursne komisije

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je rešenja o sastavu deset komisija koje će ocenjivati ovogodišnje medijske projekte za koje je opredeljeno ukupno 310 miliona dinara. Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) imenovani su u šest konkursnih komisija, što je najveća zastupljenost u odnosu na ostala novinarska udruženja.

Rešenjima, koja je potpisala Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja, imenovani su članovi komisija koji će ocenjivati prijavljene projekte u oblasti javnog informisanja za 2021. godinu. Ona su doneta dva i po meseca posle raspisivanja konkursa, a Ministarstvo kulture objavilo je i biografije imenovanih članova.

Svaka komisija u svom sastavu ima po pet članova, a najveći broj njih, 22, čine nezavisni stručnjaci za medije. Na predlog UNS-a imenovano je šest članova, a to su: Ivana Mićević, Mirjana Čvorić Gubelić, Filip Rodić, Petrica Đaković, Eržebet Pap Reljin i Marko Subotić.

Projekte će ocenjivati i po tri predstavnika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Društva novinara Vojvodine. Po dva člana su predstavnici Lokal presa, udruženja RAB Srbija, udruženja KomNet i Udruženja medija i medijskih radnika.

U radu komisija učestvovaće i po jedan član na predlog Asocijacije medija, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), Društva novinara Niša, kao i jedan predstavnik Ujedinjenih televizijskih eksperata.

Ministarstvo kulture raspisalo je, podsetimo, 13. decembra ove godine deset konkursa za proizvodnju medijskih sadržaja za koje je ukupno opredeljeno 310 miliona dinara, što je najviši iznos od uvođenja projektnog sufinansiranja 2015. godine. Ministarstvo je prvi put odlučilo da raspiše i konkurs za projekte koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture.

Do 12. maja, kada ističe rok od 90 dana od zaključenja konkursa, Ministarstvo kulture i informisanja treba da saopšti odluke o raspodeli novca projektima sa obrazloženjem, koje se donose na osnovu predloga komisija.

Rešenja o imenovanju članova komisija za konkurse u oblasti javnog informisanja u 2021. godini pogledajte OVDE.

Izvor: UNS (autor: J.P.)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar