Epidemijska situacija se poboljšava, od petka u Srbiji kampanja za vakcinaciju mladih

U poslednja 24 časa na koronavirus u Srbiji testirane su 10.062 osobe, od kojih je 550 pozitivno na virus, a preminulo je 14 osoba, čime je ukupan broj umrlih porastao na 6.739, dok je procenat srmtnosti 0,95 odsto.

Na bolničkom lečenju nalazi se 2.008 pacijenata, pri čemu je njih 70 na respiratorima.

Od početka pandemije testirane su 4.051.533 osobe, od kojih je 708.878 pozitivno na koronavirus, stoji na sajtu covid19.rs.

Nastavlja se vakcinacija na svim punktovima. Do sada je u Srbiji dato 4.168.545 doza vakcina. Ukupno su 1.837.032 osobe primile obe doze vakcine, a jednu 2.331.513 građana.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će sutra biti održan veliki događaj kojim će se pokrenuti targetirana kampanja za vakcinaciju mladih od 16 do 25 godina.

“Sutra pokrećemo kampanju, ja ću nastaviti da obilazim Srbiju i da molim i apelujem na ljude da se vakcinišu, jer je to jedini način da pobedimo koronavirus i nastavimo sa normalnim životom”, kazala je premijerka.

Kao dobru stvar, Brnabićeva ističe to što je populacija iznad 64 godine starosti skoro u potpunost zaštićena vakcinama. Ipak, kako naglašava, i lekari govore da u bolnicama završavaju sve mlađi ljudi, zbog toga što tu, nažalost, nema tako dobar procenat vakcinacije.

Kada je reč o procesu vakcinacije u zemlji, premijerka kaže da odziv uglavnom nije loš i da je sada približno 44 odsto.

Prema zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je vakcinisano 663.402 punoletnih lica, što iznosi 47,7 odsto punoletnog stanovništva, saopštio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

P. Videnov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar