Zaražene 1.402, preminule 22 osobe, u Srbiji novčana stimulacija za vakcinisanje, sutra Krizni štab

U Srbiji su od posledica kovida preminule 22 osobe, koronavirusom su zaražene 1.402, a na bolničkom lečenju nalazi se 4.133, od kojih je na respiratoru 145. Za protekla 24 časa urađeno je 12.647 testova, navodi sajt covid19.rs.

Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, priprema odluku o finansijskoj podršci građanima koji su se vakcinisali protiv zarazne bolesti kovid-19. Rok za prijavu će biti 15. jun, navode iz Vlade.

Naime, ranije danas Aleksandar Vučić je izjavio je da neće biti donošene „diskriminacione mere“ za one koji ne žele da prime vakcinu protiv koronavirusa, ali da će se raditi na tome da se „nagrade ljude koji su pokazali odgovornost“ i da je doneta odluka da se „dodatno finansira pomoć za ljude koji su se vakcinisali“.

Vučić je rekao da će osim pomoći od 30 evra, odnosno 50 evra za penzionere, oni koji su vakcinisani dobiti još po 3.000 dinara. On očekuje da će do kraja meseca biti vakcinasano tri milona ljudi, prenela je Bata njegovu izjavu za „Pink“ televiziju.

Direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Snežana Pajović navela je za RTS da genetski profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za oboljevanje od kovida 19.

Ona je objasnila da genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja i toka oboljenja, što omogućava da se deluje preventivno, kako bi klinička slika bila blaža.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zasedaće sutra u 16:00 sati, navode agencije.

S. Aleksić (izvor: RTS / Beta / Vlada Srbije / Pink / covid19.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar