Novinarka “KRIK”-a Dragana Pećo dobitnica novinarske nagrade “Dušan Bogavac”

Žiri novinarske nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija “Dušan Bogavac”, odlučio je da je dobitnica nagrade za 2021. godinu novinarka redakcije “KRIK” i međunarodne mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project Dragana Pećo.

Novinarka Dragana Pećo je dugogodišnjim hrabrim i etičkim angažmanom u svojim novinarskim istraživanjima pokazala kako se treba i valja boriti za slobodu javne reči u jednom nedemokratskom društvu i zarobljenoj državi. Uprkos pretnjama, prisluškivanjima, ugrožavanju lične sigurnosti obijanjem njenog stana, Dragana Pećo je ove godine serijom tekstova o tajnim računima visokih funkcionera Republike Srbije ponovo dokazala sve vrline istraživačkog novinarstva.

Ove godine u užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” bili su novinarke Jovana Gligorijević i Jelena Obućina, novinari Vojislav Milovančević i Filip Mladenović, kao i redakcija “Južnih vesti”.

U žiriju su bili prethodni dobitnici nagrade: Jelena Zorić (“Insajder”), Vuk Cvijić (NIN), Igor Božić (TV N1), Dragoljub Petrović (“Danas”) i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Ove godine navršava se tačno 30 godina od kako je prvi put dodeljena nagrada za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” novinaru Stojanu Ceroviću. Tim povodom poseban deo ceremonije dodele nagrade biće posvećen prvom dobitniku.

Svečana dodela novinarske nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost biće održana u sredu, 27. oktobra 2021. godine, od 13 sati, u beogradskom Medija centru, Terazije 3.

Izvor: NUNS

Foto: MC

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar