Da li su opštine spremne za nove subvencije za zamenu stolarije

Prošlogodišnji pilot-projekat unapređenja energetske efikasnosti domaćinstvima donosi uštedu od 20 do 30 odsto energije. Glavna mana je što subvencije nisu bile dostupne svim građanima, jer je javni poziv za zamenu stolarije, kotlova i izolaciju raspisalo 69 lokalnih samouprava, a za solarne panele samo 39, javlja RTS.

U Pirotskom okrugu tu pomoć sa državom omogućili su Dimitrovgrad i Pirot, u pripremi su novi konkursi, a najavljena je i pomoć najsiromašnijim opštinama.

Novi konkurs za zamenu stolarije biće raspisan krajem meseca, a za solarne panele u februaru. Za drugi krug tih subvencija nadležni najavljuju masovniji odziv, ističući da prošle godine opštine nisu bile spremne.

Novi paket subvencija za unapređenje energetske efikasnosti vredan je 230 miliona evra – 50 odsto daje država, 50 odsto finansiraju građani. Cilj je i smanjenje siromaštva, pa nadležni obećavaju veću podršku najugrožnijima.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da je reč o lokalnim samoupravama četvrte kategorije razvijenosti, koje će umesto sa 50 procenata u tom budžetu učestvovati sa 30 odsto.

“Dakle, ministarstvo sa 70, te lokalne samouprave 30 procenata. Za domaćinstva i one socijalne kategorije, gde vidimo da ljudi imaju problem, primaju socijalnu pomoć, takođe će Ministarstvo, pošto smo na vezi sa socijalnim službama, naći načina kako pomoći i tim domaćinstvima”, ističe Mihajlovićeva.

Analize pokazuju da samo prošlogodišnji “pilot-projekt” subvencija građanima da zamene stolariju, izoluju kuće ili sa uglja pređu na grejanje gasom i peletom, zemlji donosi uštedu od 50 miliona kilovat-časova struje i 300 hiljada tona smanjenja emisije ugljen-dioksida godišnje. javlja još RTS.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar