Predsednički kandidat Aleksandar Vučić i lista “Zajedno možemo sve” osvojili najviše glasova u Dimitrovgradu i Bosilegradu

U Srbiji i dijaspori juče su održani predsednički i parlamentarni izbori, kao i izbori za lokalne skupštine u Beogradu, Boru i još 12 opština.

Prema preliminarnim rezultatima iz Opštinske izborne komisije, na predsedničkim izborima u Dimitrovgradu najviše glasova osvojio je predsednički kandidat Alekasandar Vučić iz koalcije Zajedno možemo sve – 3.439. Na drugom mestu sa 606 glasova je Zdravko Ponoš iz Ujedinjene Srbije, a na trećem sa 322 osvojena glasa je Milica Đurđević Stamenkovski sa liste Zavetnici.

Predsednički kandidat Patriotskog bloka Boško Obradović je četvrti sa 237 glasova, na 5. mestu je Biljana Stojković iz koalicije Moramo sa 218 glasova, šesti je dr Miloš Jovanović iz koalcije NADA sa 186 glasova, na 7. mestu je Miša Vacić – Srpski patriota kome su pripala 130 glasova birača, a Branka Stamenković iz koalicije Suverenisti osvojila je 123 glasa.

Na parlamentarnim izborima među 19 lista birači u Dimitrovgradu najveće poverenje dali su listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve sa 2.842 glasa. Na 2. mestu je lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 592 glasa, a na trećem lista Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 443 glasa. Lista Moramo je na 4. mestu sa 289 glasova, lista Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici je na 5. mestu sa 228 glasova, a lista dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju je na 6. mestu sa 192 glasa. Lista dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka je na 7. mestu sa 187 osvojenih glasova birača, a na 8. mestu lista Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS sa 176 glasova. Na 9. mestu je lista Boris Tadić – Ajmo ljudi sa 99, a na 10. mestu lista Suverenisti – Saša Radulović sa 78 osvojenih glasova. Ostale liste na parlamentarnim izborima u Dimitrovgradu osvojile su 21 i manje glasova.

Prema rečima predsednice Opštinske izborne komisije u Dimitrovgradu Teodore Sokolov glasanje je proteklo normalno i bez incidenata. Sokolov je za FAR rekla da je na izbore od 8.039 birača izašlo oko 67 odsto glasača, a glasalo se na 23 biračka mesta u gradu i seoskim mesnim zajednicama. Dodaje da su izbori u Dimitrovgradu posmatrali predstavnici OEBS-a, CESID-a i Crte.

Prema preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije u Bosilegradu, na predsedničkim izborima najviše glasova osvojio je Aleksandar Vučić iz koalicije Zajedno možemo sve 3.635. Drugo mesto zauzeo je Zdravko Ponoš – Ujedinjena Srbija sa 283 glasa, a 3. mesto sa 149 glasova pripalo je Milici Đurđević Stamenkovski – Zavetnici. Ostali predsednički kandidati osvojili su ispod 65 glasova birača.

Na parlamentarnim izborima u Bosilegradu pobedu je odnela lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve sa 3.242 glasa. Drugo mesto zauzela je lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 405 glasova, 3. mesto sa 244 glasa pripalo je listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije, dok je 4. mesto osvojila lista Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici sa 104 glasa. Ostale liste imale su manje od 100 glasova.

Sekretar Opštinske izborne komisije u Bosilegradu Miodrag Jakimov kazao je za FAR da su izbori protekli normalno i bez primedbi i da se glasalo na 31 biračkom mestu. Naglasio je da je od 7.228 upisanih birača na izbore izašlo oko 61% građana.

Prema projekcijama Ipsos/Cesida u Narodnu skupštinu ući će 12 lista, od kojih je pet manjinskih, dok je lider SNS-a Aleksandar Vučić odneo pobedu na predsedničkim izborima u prvom krugu. Republička izborna komisija (RIK) je saopštila da će preliminarni rezultati izbora biti poznati u 20:00 časova. Konačne rezultate 13. parlamentarnih izbora od uvođenja višestranačja u Srbiji saopštiće RIK najkasnije do 7. aprila u 20:00 sati. Krajnji rok za raspodelu mandata je 17. april, a parlament mora da bude konstituisan najkasnije do 7. maja.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar