VIDEO: Obavljeni prvi pregledi u okviru projekta ranog otkrivanja poremećaja štitaste žlezde

U dimitrovgradskom Domu zdravlja obavljeni su prvi pregledi u okviru projekta “Rano otkrivanje poremećaja štitaste žlezde kod stanovnika u ruralnim sredinama regiona jugoistočne Srbije”. Projekat u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Bugarske u Nišu finansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske, a sprovodi ga Zavod za zaštitu radnika iz Niša.

Direktor Zavoda za zaštitu radnika iz Niša Slađana Majkić je u izjavi za FAR istakla da je projekat krenuo da se realizuje decembra 2020. godine, međutim zbog loše epidemiološke situacije pregledi nisu mogli da se obavljaju na terenu.

“Danas je naš prvi izlazak na teren ovde u Dimitrovgradu i mene lično raduje velika zainteresovanost ljudi. Cilj projekta da se poremećaji štitaste žlezde i poremećaji koji postoje otkriju na vreme u ranoj fazi kada je lečenje bolesti najlakše i kada je za pacijenta najmanje traumatično” – navela je Majkić.

“Ovo je još jedan u nizu projekata koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske. Kao što znate, prošle godine je završio projekat za rano otkrivanje glaukoma. Sadašnji projekat je usmeren na otkrivanje bolesti štitne žlezde i kako vidim interesovanje među našim sunarodnicima iz Dimitrovgrada je prilično veliko. Projekat je usmeren na opštine istočne Srbije u kojima živi pretežno bugarsko stanovništvo i to je deo brige koju Bugarska pruža svojim sunarodnicima izvan svojih granica” – kazao je Dimitar Canev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu.

Direktor dimitrovgradskog Doma zdravlja Robert Petrov je rekao da dolazak bilo kod specijaliste posle pandemije koronavirusa puno znači pacijentima koji su bili uskraćeni za neke usluge.

“Mi smo i pre pandemije uz pomoć lokalne samouprave dovodili određene specijaliste i nadam se da ćemo posle ove pandemije da nastavimo sa istom praksom. Ovim putem bih se zahvalio Zavodu za zaštitu radnika iz Niša, Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske i konzulu Republike Bugarske u Nišu što su omogućili ovakav jedan pregled posebno specijaliste endokrinologa našim pacijentima” – naglasio je Petrov.

Prva pregledana pacijentkinja bila je Gordana Kostadinović koja je za FAR istakla da joj je drago što je imala mogućnost da pregleda štitnu žlezdu i ujedno je pozvala sve zainteresovane sugrađane da se odazovu pregledima jer su, kako kaže, veoma korisni.

Pogledajte šta je FAR TV zabeležio.

Novinari: Valentina Stojčev / Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
maj 2022.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar