Vlada Srbije usvojila niz zaključaka nakon masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Vlada Republike Srbije započela je današnju sednicu minutom ćutanja za sve žrtve stravičnog masakra koji se juče dogodio u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Na sednici je usvojeno deset zaključaka, koje je juče predstavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi zaključak predstavlja moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i slično) na dve godine. U roku od tri meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova izvršiće reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja.

U roku od šest meseci MUP će izvršiti kontrolu lica koja imaju dozvole da drže oružje, pogotovo ispunjenje zakonskih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i odvojeno čuvanje municije. MUP će u istom roku izvršiti i uvid u to da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Predmet kontrole MUP-a u naredna tri meseca biće i rad svih streljana. Nakon toga, u saradnji sa Ministarstvom pravde, u roku od mesec dana, biće priređeni propisi o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloletnim licima.

Ministarstvo pravde će, u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika, pripremiti izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.
Ministarstvo pravde će takođe, u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika, razmotriti mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

Bitno je napomenuti da je Ministarstvo pravde već preduzelo prve korake po ovom pitanju, tako što je uputilo dopis Evropskoj komisiji.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će u roku od mesec dana razmotriti mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme, kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojima se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

U roku od mesec dana, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja pripremiće propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od deset dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija), koji bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotrili celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.
Vlada će, takođe, u roku od deset dana formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DarkNet i slično), a koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Članovi Vlade doneli su odluku o proglašenju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije, kojom se za dane žalosti određuju 5, 6. i 7. maj.

Vlada Republike Srbije i ovim putem upuđuje izraze najdubljeg saučešća svim porodicama preminulih u jučerašnjem tragičnom događaju, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar