VIDEO: U Dimitrovgradu održana radionica NDNV-a o zaštiti od diskriminacije u multietničkim sredinama

U Dimitrovgradu je održana radionica pod nazivom “Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu”. Obuku realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz finansijsku pomoć Evropske unije i Ambasade Holandije, u okviru programa Matra.

Programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić kaže za FAR da je održavanje ovakvih radionica od velikog značaja zato što su posvećene pre svega lokalnim medijima i dodao da je scena lokalnog informisanja u Srbiji gotovo potpuno devastirana i uništena kroz stihijsku privatizaciju i tajkunsku privatizaciju koja je od medija na lokalu, kako kaže, napravila pustinju u smislu da ih je potpuno uništila i ugasila ili ih je prosto priključila režimskoj propagandi.

“Srećom na lokalu još uvek postoje mediji koji su preživeli i koji preživljavaju uprkos svemu, ali postoje brojne prepreke zato što su diskriminisani na svaki način i podmeće im se noga gde god to režim može da uradi. Projektno sufinasiranje medijskih sadržaja na lokalu se nažalost pretvorilo u udruženi kriminalni poduhvat jer se pare građana dele isključivo takozvanim poslušnim medijima, dok profesionalni mediji nemaju pristup tim sredstvima zbog čega je dodatno urušeno lokalno informisanje i opstanak tih medija je doveden u pitanje”, naveo je Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, Nezavisno društvo novinara Vojvodine je uvek htelo da ima poverenike na lokalu.

“Značaj poverenika na lokalu je veliki zato što ćemo u saradnji sa njima imati daleko bolji uvid o svim dešavanjima u lokalnim sredinama. Novinari iz Dimitrovgrada će biti u prilici da imaju neposrednu kontakt tačku u gradu kojoj će moći da se obrate kada se budu suočili sa nekim problemima, a konkretno poverenica Danijela Apostolov Videnov će sve što prikupi o tome obavestiti nas u Novom Sadu. Mi imamo tim eksperata, počev od pravnika pa do profesora novinarstva na univerzitetu koji će vam sigurno biti od pomoći. Mislim da je to takođe jedno malo, ali veoma značajno ohrabrenje za vas novinare na lokalu da možete računati da će ti pritisci popustiti kada javnost bude obaveštena čemu ste vi sve izloženi. Ono što je moja preporuka novinarima je da treba da koriste sve mehanizme koji su im na raspolaganju, pre svega mislim na mehanizam Stalne radne grupe za bezbednost novinara”, objašnjava programski direktor NDNV-a.

Advokat Veljko Milić ističe za FAR da je diskriminacija novinara vrlo prisutna kako u malim, tako i u velikim sredinama i dodaje da je ona u manjim mestima mnogo opasnija, nego kada se vrši u većim sredinama.

“Diskriminacija novinara dolazi praktično od nosilaca vlasti, političara, lokalnih samouprava i velikih korporacija. Uopšte, svi oni koji su nezadovoljni načinom izveštavanja novinara pribegavaju ne samo diskriminaciji, nego i pretnjama i različitim vrstama pritisaka i to je sve ono sa čime se novinari u Srbiji suočavaju”, navodi Milić.

Naglašava da novinari nisu dovoljno upoznati sa sistemom rada kontakt tačaka, iako, kako kaže, on postoji praktično od 2016. godine.

“To je svakako krivica novinarskih i medijskih udruženja koja nisu dovoljno iskomunicirala sa svojim članovima o postojanju ovih mehanizama, ali i Stalna radna grupa za bezbednost novinara nema neko lice koje bi bilo zaduženo za odnose sa javnošću i nema mehanizme da promoviše svoj rad u javnosti”, kaže advokat NDNV-a.

Na radionici u Dimitrovgradu prisustvovali su novinari Internet Portala FAR i FAR TV-a iz Dimitrovgrada, Pi kanala iz Pirota, Novog Bratstva iz Niša i Jugpress-a iz Leskovca. U radu radionice učestvovali su i predstavnici Policijske uprave u Pirotu, Javnog tužilaštva i Opštine Dimitrovgrad.

Učesnici ovog medijskog skupa u otvorenoj diskusiji sa predavačima Dinkom Gruhonjićem i Veljkom Milićem otvoreno su govorili o problemima sa kojima se suočavaju lokalni mediji, o mehanizmima pravne zaštite novinara i diskriminacijI, o stereotipima, predrasudama, govoru mržnje i ksenofobiji i načinu njihovog prevazilaženja. Poseban akcenat je stavljen na tabloidno novinarstvo sa porukom da svi profesionalni mediji treba da poštuju novinarski kodeks i zakon, a ne da budu propaganda i poluga političkih struktura. Na radionici je bilo reči i o izveštavanju u multietničkim sredinama i značaju interkulturalizma i multikulturalizma za život svih građanki i građana.

Ovog vikenda u Dimitrovgradu se održavaju radionice na teme Mobilno novinarstvo i Medijski marketing na društvenim mrežama.

Radionice se realizuju u okviru projekata „Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji“ i „Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana – negovanje znanja, veština i okruženja za bezbedniju zajednicu mobilnog novinarstva i novinarstva na društvenim mrežama“.

Pogledajte atmosferu koju je snimila ekipa FAR TV-a.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2023.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar