Šta prema propisima putnici mogu prenositi preko granice

Tokom letnje turističke sezone, odmora i putovanja uobičajno je da na graničnim prelazima bude više putnika nego obično, pa sve granične službe, uključujući i carinu, rade punim kapacitetom kako bi putnici što lakše i brže prešli granicu. Zabeležene su velike gužve i na graničnom prelazu “Gradina”, gde se posebno tokom vikenda čeka i po nekoliko sati.

Iz Uprave carina dali su koristan savet putnicima da tokom putovanja proveravaju stanje na prelazima preko aplikacija dostupnih na mobilnim telefonima, kako bi mogli na vreme da odreaguju i odluče se za korišćenje nekog od manje opterećenih graničnih prelaza, gde ponekad nema nijednog vozila.

Da bi prelazak granice bio što efikasniji, bez nepotrebnih zadržavanja i neprijatnosti, putnici bi pre putovanja trebalo da se informišu o važećim propisima koji se nisu menjali u odnosu na prethodnu sezonu. Evo šta prema propisima Republike Srbije putnici slobodno mogu da ponesu sa sobom na putovanje ili po povratku sa odmora unesu u zemlju.

Prenos novca

Unos novca u Srbiju je slobodan, ali prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 evra (u dinarima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti) mora biti prijavljen. To znači da u slučaju da sa sobom nose više od 10.000 evra, dužnost putnika je da to prijave, kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje i da prilikom prijave popune odgovarajući obrazac. Pomenuti iznos od 10.000 evra se odnosi na svakog pojedinačnog putnika, pa i na maloletnu decu.

Lični prtljag

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju (npr. odeća, obuća sportski rekviziti, tehnički uređaji itd.). Ukoliko se radi o nekom vrednijem rekvizitu ili uređaju, iz Uprave carina savetuju putnike da popune obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet izneli iz zemlje, te da on ne podleže naplati uvoznih dažbina. Međutim, u ličnom prtljagu mogu da se nađu i neke stvari za koje postoje jasna količinska ograničenja, kao što je to slučaj sa akciznom robom.

Duvanski proizvodi

Duvan i duvanski proizvodi mogu biti deo ličnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama i to: 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 cigara (tompusa) ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama.

Alkohol

U prtljagu može da se nađe i neko alkoholno piće, ali je količina ograničena na 1 litar žestokog pića, 1 litar penušavih ili likerskih vina i 1 litar ostalih vina ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda.

Hrana

Putnik sa sobom može da unese ili iznese hranu koja mu je potrebna tokom putovanja (sendviči, grickalice, voda, sokovi i sl.) u razumnoj količini, kao i da ponese nešto fabrički upakovane hrane za koju je očigledno da služi za njegove lične potrebe. Međutim, treba voditi računa da unos hrane životinjskog porekla podleže posebnim ograničenjima i da njena količina ne sme prelaziti 1 kilogram.

Lekovi

Putnik u ličnom prtljagu sme da ponese lekove koji su mu potrebni za ličnu upotrebu ili za ljubimca kog vodi sa sobom, u količini koja je neophodna za uobičajnu terapiju ne dužu od 15 dana. Međutim, ukoliko koristite lekove koji sadrže psihoaktivne supstance, zvanično mišljenje lekara će vam biti potrebno za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta.

Nakit i dragocenosti

Najsigurnije je da putnik prijavi sve dragocenosti koje nosi sa sobom i poštedi sebe neprijatnosti i rizika da mu one budu privremeno ili trajno oduzete. To se odnosi kako na lični nakit koji nosi na sebi ili u prtljagu, tako i na zlato u obliku pločica, poluga i novčića.

Povratak sa putovanja

Po povratku u zemlju, bez naplate dažbina možese uneti roba koja je kupljena u inostranstvu ukoliko njena vrednost ne prelazi iznos od 100 evra. Ako se, pak, radi o nekoj vrednijoj stvari od navedenog iznosa koja je kupljena za svoje potrebe, a čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, takvu robu treba da prijaviti i ona može biti ocarinjena na samom graničnom prelazu u tzv. ”skraćenom postupku”. U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10%, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20%.

Iz Uprave carina savetuju putnike da više detalja o tome šta je prema važećim propisima Republike Srbije dozvoljeno prenositi preko granice i u kojoj količini, saznaju na sajtu Uprave carina u brošuri ”Vodič za putnike”, ali da obavezno provere i informacije na sajtovima carinskih administracija zemalja u koje putuju jer propisi nisu identični u svim zemljama.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar