Po četvrti put u Pirotu održan protest “Srbija protiv nasilja”

U Pirotu je sinoć po četvrti put održan protest “Srbija protiv nasilja”. Građanke i građani su se i ovoga puta prvo okupili na Trgu Pirotskih oslobodilaca, a učesnicima skupa obratila su se tri govornika.

Građanska aktivistkinja iz Pirota Milica Stamenković govorila je o sprezi medija, politike i kriminala, kao i o ropskom raslojavanju, ogromnim socijalnim razlikama u društvu i aferama:

“Pirot kao i cela Srbija, kao i ovaj deo Zapadnog Balkana trpi višedecenijsku torturu medija, trpi izmenjenu kulturnu i vaspitnu sliku svakodnevice, koja pogađa generacije najmlađih. Te prve generacije ugroženih masmedologijom zla, laži, stalnog nacionalnog, istorijskog i verskog huškanja, više nisu deca. Danas su to tridesetogodišnjaci i četrdesetogodšnjaci, na kojim ovo društvo treba da bazira sve odluke svoje budućnosti. Kakvu budućnost očekivati od nacije koja kipti od besa i kojoj se bes targetiranja i kultura horde nameće svakoga dana. Ušli su u svaku ćeliju društva i svakoga dana metastaziraju u balkansko bure baruta, eksplozivnu smešu politike, estrade, kriminala, ogromnih socijalnih razlika i gotovo ropskog raslojavanja. Svakoga dana svedoci smo novih i većih afera koje sežu sam vrh političkih snaga koje danas vode Srbiju. Svakoga dana vidimo da je sve ovo što živimo deo neke nadrealne stvarnosti koja se čovečanstvu ne dešava prvi put i svako prethodno dešavanje bilo je jako loše”, kazala je ova građanska aktiviskinja u svom obraćanju učesnicima skupa i ponovila zahteve protesta:

“Danas smo ovde da tražimo presecanje arterija kojima se medijski kancer hrani. To su TV Pink i TV Hepi, to je REM, to je kukavička poslovna politika RTS-a, to je prljavština žutih tabloida u službi vlasti. To su ostavke ministara i direktora državnih-bezbednosnih agencija koji se više pominju kao osumnjičeni u sudskim procesima i u izveštajima svetskih agencija, nego što rade posao kojim im je katastrofalno pogrešno poveren. Taj minimum uslova mora biti ispunjen ukoliko vlast misli da njen silazak sa pozicija vršenja vlasti bude demokratski i parlamentaran”.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Dušan Aleksić je rekao da živimo u sistemu gde nas godinama ubeđuju da je nenormalno normalno, a normalno nenormalno, gde nam uzimaju pravo da kažemo da se pobunimo i da moć vratimo tamo gde pripada, a ta moć pripada vama.

“Mi danas živimo u društvu gde oni, koji bar po zakonu treba da rade u našem javnom interesu, oni to ne rade. Oni se utrkuju ko će pre da vas usnimi na protestu, ko će pre da centrali stranke kaže – E, ovaj je bio, ko će pre da vam smesti otkaz. To nije posao onih koji predstavljaju nas i one koje mi plaćamo”, rekao je profesor Aleksić i govorio i o trošenju novca:

“Mi moramo da znamo kako se troši naš novac. Naš novac ne može da se troši na njihove lične hirove, na proganjanja, na medijske linčove, na isplaćivanje gomile novaca za razne sumnjive poslove u koje mi nemamo uvid, za ugrađivanje prilikom izgradnje puteva i druge infrastrukture, kazao je Aleksić i naveo:

“Onaj koji ima medije ima i moć, i to je potpuno jasno. Ali niko nema pravo da nas kao društvo degradira. Da tu moć zloupotrebljava. Da javni servih koji svi finansiramo koristi za svoju ličnu promociju. Niko nema pravo da nam zabrani da se okupimo, da potpuno mirno, jasno i glasno kažemo – Ljudi, ovo nije normalno, deca nam ubijaju decu, hajde da nešto uradimo protiv toga. Nije normalno da se naš novac koristi da se preko 14 hiljada naših sugrađana i komšija plaća kako bi nas putem društvenih mreža i na internetu ubeđivali kako mi živimo nekakvu bajku i kako smo mi ekonomski tigar”.

Govorio je i o medijskom nasilju i maltretiranju, istakavši da moramo da naučimo lekciju iz demokratije i solidarnosti i da deci, kako je kazao, ostavimo budućnost koja ima nade.

Pesnik Igor Đorđević iz Pirota vratio se u 2012. godinu, kada je, po njegovim rečima ova klika došla na vlast i osvrnuo se na uništavanje institucija, medijske manipulacije i nasilje.

“Setite se samo kako je gospodar svega u Srbiji za sebe izmislio nepostojeću funkciju prvi potpresednik Vlade i sa nje je postavljen na još jednu razornu funkciju institucija – koordinator svih službi bezbednosti. Sa te tačke on polazi na svoj put autokrate vlastoljubivog”, istakao je Đorđević i pročitao pesmu o vođi koju je napisao još 2014. godine.

U svom daljem izlaganju je naveo:

“Da bi se taj kult vlastoljubivog održao koriste se sva sredstva – od medijske manipulacije i 24-satne propagande na svim poljima, do pritisaka svih vrsta, pretnji i ucena. Vlast želi da drhtiš pred njom i da se pokloniš svakom ko je kamen u piramidi te vlasti. Ništa sem reklamnih kampanja i izbornog inženjeringa ne radi se u ovoj zemlji. Donese rigidan zakon o radu i umanje ionako mala radnička prava, urušava se obrazovanje i obrazovni proces. Zdravstvo, sudstvo i svi drugi sistemi u državi pretvaraju se u službu jedne partije i jednog čoveka. I iz toga proističu podele u društvu, duboka podela zbog kojeg društvo krvari i biva sve slabije”, kazao je ovaj pesnik naglašavajući da jedno društvo čine različitost i jednaka šansa za sve, da se društvo razvija kada je mir i kada njime ne vlada kriminal svih vrsta. Prema njegovim rečima, treba nam solidarnost i dijalog, a sve je to ova vlast uništila. Pobunili smo se, kako kaže, jer nam je dosta nasilja, laži i ucena.

Citarajući francuskog pisca i filozofa Albera Kamija Đorđević je naglasio:

“Jedini način da se suprostaviš u neslobodnom svetu jeste da budeš toliko slobodan da samo tvoje postojanje bude čin pobune”.

Na kraju je pročitao još jednu svoju pesmu o njegovoj pobuni i okupatoru.

Učesnici protesta su nakon obraćanja govornika krenuli u šetnju ulicama Knjaza Miloša. Lava Tolstoja, Stevana Sremca, Dragoljuba Milenkovića i Srpskih vladara do Trga Pirotskih oslobodilaca.

Nadstranački, građanski i mirni protest u Pirotu organizovali su Udruženje građana “Glas Pirota” i aktivisti “Odbranimo reke Stare planine”.

P. Videnov

Foto: Fejsbuk stranica Pirot protiv nasilja – Ekološki ustanak

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar