Apel MUP-a: Ne palite travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenim područjima, u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu.

Načelnik Operativnog centra Sektora za vanredne situacije MUP-a Milan Kocić upozorio je na to da se požari na otvorenom vrlo brzo šire, naglasivši da je loženje vatre u blizini šuma, kao i spaljivanje strnih useva, trave i niskog rastinja strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, kao i da za takvo činjenje postoje adekvatne novčane kazne.

On je istakao da je, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pred nama period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru.

Ovi požari se veoma brzo šire, mogu biti opasni po zdravlje i živote naših građana, a takođe mogu i da prouzrokuju veliku materijalnu štetu, poručio je Kocić.

Prema njegovim rečima, inspekcijske službe Sektora za vanredne situacije i drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova će u ovom periodu pojačati inspekcijski nadzor, kako bi sprečili nastanak ovih požara.

Većina požara na otvorenom prostoru prouzrokovana je ljudskom aktivnošću. Apelujemo na naše sugrađane da budu veoma oprezni prilikom korišćenja otvorenog plamena na otvorenom prostoru, kao i da ne spaljuju travu, nisko rastinje i strne useve, ponovio je on.

Kocić je poručio građanima da, ukoliko primete ovakve požare, odmah obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar