Susret Jana Bratua sa Stefanom Stojkovim u Dimitrovgradu

Delegacija Misije OEBS-a u Srbiji na čelu sa ambasadorom Janom Bratuom susrela se 11. oktobra u Dimitrovgradu sa predsednikom Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Stefanom Stojkovim i njegovim saradnicima, javlja NRTV-Bosilegrad.

Na satsnaku u novim prostorijama Nacionalnog saveta Stefan Stojkov se zahvalio OEBS-u na ogromnoj pomoći proteklih godina, istakavši da je bugarska manjina u Srbiji lojalna državi u kojoj živi, ali i da poštuje i državu maticu – Bugarsku. Upoznao je Jana Bratua sa aktivnostima Nacionalnog saveta u sferi kulture, informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma. Istakao je nastojanje saveta da odnosi između Srbije i Bugarske od dobrih pređu u odlične i da će biti srećan ako se to u bliskoj budućnosti dogodi.

“Jako bitan prioritet je tema obrazovanja, a ona uključuje kako prevod, štampanje udžbenika, tako i povećanje broja đaka koji pohađaju nastavu na maternjem jeziku, podizanje nivoa nastavnog kadra u školama i pospešivanje učenja maternjeg jezika u vrtićima. Stabilno finanisranje medija je takođe bitno, s obzirom na činjenicu da je Nacionalni savet neprekidno u poziciji da se snalazi za nedostajuća sredstva kako zna i ume. Borba za opstanak manjinskih medija i rešavanje pitanja radnih mesta u drugim sferama je borba za opstanak ljudi na svojim ognjištima”, kazao je Stojkov.

Stojkov se osvrnuo na razmatranje problema prijema pripadnika bugarske nacionalnosti u sektoru bezbednosti i to u strukturama MUP-a, Vatrogasno-spasialačkih jedinica i Granične policije. Uputio je molbu ambasadoru da pruži podršku prilikom organizovanja radnog sastanka sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja Srbije i Bugarske, sa predstavnicima obrazovnih institucija iz opština gde žive pripadnici bugarske manjine u cilju izrade novih čitanki na bugarskom jeziku – hristomatija za sve razrede osnovnih i srednjih škola. Ideja saveta je da takav sastanak bude održan februara sledeće godine u Nišu.

Druga molba Nacionalnog saveta je da na proleće sledeće godine ugosti Nacionalni savet Mađara u Bosilegradu, uz podsećanje da su predstavnici Nacionalnog saveta bugarske manjine, obrazovnih, kulturnih i medijskih institucija posetili mađarski nacionalni savet u Subotici, maja meseca prošle godine.

Jan Bratu je ocenio sastanak kao izuzetno produktivan i važan, uz obećanje da misija OEBS-a bude faktor saradnje i podrške Bugarima u Srbiji.

Sastanku su prisutvovale i podpredsednica saveta Slavica Vasov i sekretarka Roza Stojimenov.

A. D.

Izvor i foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar