Stefan Stojkov: Nastava na daljinu za učenike u Dimitrovgradu, Bosilegradu i selu Zvonci

Učenje na daljinu u osnovnim i srednjim školama počinje sutra, 17. marta. Za sve osnovce obrazovni sadržaji biće emitovani na Trećem programu RTS-a, a svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Za učenike osnovnih škola, počev od sutra od osam sati, šest dana u nedelji biće emitovan posebno pripremljeni i adaptirani obrazovni sadržaj u skladu sa propisanim planom i programom nastave i učenja.

Za učenike srednjih škola nastavne jedinice i teme biće dostupne na platformi RTS Planeta. Obaveza srednje škole je da na svom sajtu postavi baner sa svim linkovima na kojima se može pristupiti lekcijama i platformama za učenje.

Kako je navedeno u uputstvu školama, u slučaju da internet nije dostupan svim učenicima, obaveza je direktora i odeljenskih starešina da raspored časova koji će biti emitovan na kanalu RTS 3 redovno objavljuju na mestu koje je direktno dostupno učenicima i roditeljima.

Mesta na kojima može biti istaknut raspored su – ulaz škole, spoljašnja oglasna tabla.

Svi emitovani časovi biće dostupni na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednog dana. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.

Ukazuje se na potrebu da, osim sadržaja koji će biti emitovan na RTS 3 i RTS Planeti, nastavnici osnovnih i srednjih škola koriste dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu.

Odgovorni su nastavnici i direktor škole.

Nastavnici su u obavezi da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne programe realizovane putem drugih vidova komunikacije. Časovi će biti emitovani na RTS 3, prema rasporedu po razredima koji će dan pre emitovanja biti dostupni na sajtu Ministarstva prosvete.

Dodatne informacije u vezi da učenjem na daljinu, kao vidom podrške nastavi, roditelji mogu dobiti pozivom na broj telefona 011/735 05 57.

U skladu sa odlukama i preporukama Vlade Srbije u narednim danima biće emitovani časova i na jezicima nacionalnih manjina. Časovi na daljinu biće organizovani i za učenike pripadnike bugarske nacionalne zajednice koji pohađaju nastavu na bugarskom jeziku u Dimitrovgradu, Bosilegradu i selu Zvonci.

Stefan Stojkov, predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji, u telefonskom razgovoru za FAR objašnjava na koji način će se odvijati nastava i dodaje da će se koristiti i bugarski sajt ucha.se.

Novinar: Božidar Ivanov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
mart 2020

Napisao/la

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Bez komentara

Ostavi komentar