Čestitka pripadnicima bugarske nacionalne manjine u Srbiji

Mnistarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije uputilo je institucijama i svim pripadnicima bugarske nacionalne manjine u Republici Srbiji čestitku povodom 1. novembra – Dana narodnih prosvetitelja (buditelja).

Kako se navodi u saopštenju, Dan narodnih prosvetitelja bugarska nacionalna manjina proslavlja kao praznik svoje duhovnosti i kulture, odajući poštu književnicima i revolucionarima koji su odigrali važnu ulogu u podizanju bugarske samosvesti. Ovaj dan se slavi i kao praznik učitelja, studenata, profesora, bibliotekara i naučnih radnika.

Bugarska nacionalna manjina, prema Popisu stanovništva iz 2022. godine, broji 12.918 pripadnika, koji žive većinom u opštinama Bosilegrad i Dimitrovgrad, gde su bugarski jezik i pismo u službenoj upotrebi.

Većina pripadnika ove nacionalne manjine su pravoslavne veroispovesti.

Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine je telo manjinske samouprave, izabrano na neposrednim izborima, i kao takvo brine o ostvarivanju prava svojih pripadnika, očuvanju i razvoju bogate kulture i tradicije.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Vlada Srbije nastaviće da posvećeno rade na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova kako bi bugarska nacionalna zajednica nastavila da uživa prava koja im po zakonu pripadaju i razvija nacionalne institucije u cilju sigurne perspektive za svoje pripadnike, stoji na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar