Izložba Marije Čolić pod nazivom “Kipuka” u Dimitrovgradu

U Galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Kipuka” akademske umetnice Marije Čolić iz Obrenovca. Ovo je njena šesta samostalna izložba, a istom postavkom predstavila se u Beogradu i Apatinu.

Pored autorke, na otvaranju izložbe govorila je i istaknuta dimitrovgradska poetesa i književnica Elizabeta Georgiev.

“Smatram da ne smemo biti centralizovani i elitisti. Kultura i umetnost su za svakog. Izuzetno mi smeta taj elitizam u umetnosti i centralizacija. Umetnost treba da vidi što više ljudi, a ne da se zatvara u neke svoje hermetički zatvorene krugove i da mi svi hvalimo jedni druge. Ne, umetnost je za sve i zato sam došla u Dimitrovgrad, gde sam nedavno učestvovala u likovnoj koloniji “Poganovski manastir”, kazala je za medije Marija Čolić.

Ova mlada umetnica ljubiteljima likovne umetnosti predstavila se delima sa motivom konjskih figura.

“Jedan deo izložbe je klasičan akvarel na papiru, ima i tuševa na papiru, a drugi deo koji je originalna Kipuka, to su akvarel i tuš na staklu. Međutim, da bi se oni fiksirali za staklo koristim akrilni sprej. Kada naprskam sprej i dosta vode, tu se formiraju razne teksture”, rekla je ova umetnica.

Na pitanje odakle naziv ove postavke “Kipuka” ona odgovara:

“Ideja za naziv izložbe je potekla iz knjige “Na zemlji smo nakratko predivni” Oušn Vuonga. Sama knjiga apsolutno nema veze sa ovom tematikom izložbe i sa konjima. To je jedan roman koji nema veze sa mojim stvaralaštvom, ali ima u nekim segmentima. Sve umetnosti su povezane. Kada sam pročitala taj pasus o Kipuki. Kipuka je komad zemlje koji je pošteđen nakon što se lava slije niz brdo. To je ostrvo formirano od onog što preživi najmanju apokalipsu. Ono zaslužuje svoje ime samo zato što je opstalo. Znači kada prođe vulkanska erupcija i kada se sva ta lava slije, ta lava svega negativnog u našem životu, ostaju ta ostrvca koja su preživela Ta ostrvca su za mene ovi konji koje ja stvaram radi sopstvenog uživanja, bega od stvarnosti ili potrebe za maštanjem. U slikanju uživam u samom motivu konja koje obožavam od svog najranijeg detinjsva. Ja nisam odrasla na selu, nažalost. Nisam imala mnogo dodira u životu sa konjima. Volim sve životinje. Međutim, konji su mi omiljeni, ali retko kad ih vidim o pomazim. Oni su meni fascinantni i ne samo zbog lepote i snage. Oni su jedni od najlepšh životinjskih vrsta. Kada vidite konja koji trči nekim velikim prostorom, to je za mene vrhunac i sloboda”.

Izložba “Kipuka” Marije Čolić u galeriji “Metodi Meta Petrov” biće otvorena do kraja novembra.

Biografija
Marija Čolić je diplomirala master studije na odseku slikarstva u klasi prof. Milete Prodanovića, 2014. godine, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Prethodno je studirala grafiku na istom fakultetu, na osnovnim studijama u klasi prof. Žarka Smiljanića (2009-2012). Studirala filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 2022. do 2006. Dobila je dve nagrade za akvarel – Prvo mesto na Šestom Međunarodnom Bijenalu akvarela u Beogradu, 2020, i prvo mesto za sliku na kolektivnoj izložbi u Smederevskoj Palanci 2019. Samostalno je izlagala u galerijama u Torontu u Kanadi, Beogradu, Apatinu i Dimitrovgradu, a u učestvovala je i na preko 50 kolektivnih izložbi i festivala u Srbiji i inostranstvu: Italiji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Indiji, Bangladešu, Kanadi, SAD, Makedoniji, Hrvatskoj… Osam godina je jedan od članova tima Srbije na najvećem svetskom festivalu akvarela u Fabrijanu u Italiji. Njena dela se nalaze u privatnim kolekcijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Australiji, Švajcarskoj, Kanadi, Kuvajtu, BiH i Srbiji. Učesnica je ovogodišnje Međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir”. Živi i stvara u Obrenovcu.

P. Videnov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar