Gimnazija u Bosilegradu obeležila 82. godišnjicu od osnivanja

Bosilegradska gimnazija obeležila je 82. godišnjicu od osnivanja kulturno-umetničkim programom u holu škole, javlja NRTV-Bosilegrad.

U uvodnom govoru voditelji programa upoznali su prisutne sa istorijatom institucionalnog obrazovanja u bosilegradskom kraju, kao i sa otvaranjem Gimnazije.

Nakon toga profesore i učenike pozdravio je direktor Vladimir Grigorov.

„Gimnazija nosi breme jedine srednje škole u našoj opštini, ali zahvaljujući radu, uspehu i postignućima zaposlenih i učenika, može da stane rame uz rame sa mnogo većim školama. U proteklim decenijama suočavala se sa brojnim poteškoćama i izazovima, ali i iznedrila brojne intelektualace. Uspešno smo sproveli digitalizaciju nastave i prebrodili period pandemije korona virusa, ali i dalje ostaje problem konstantnog smanjenja broja učenika i odeljenja. Dobra nastava, uspesi na okružnim i republičkim takmičenjima, dobri međuljudski odnosi, pre svega zdrav razvoj svakog pojedinca cilj su naše ustanove. Dosadašnji uspesi nam služe na čast, ali predstavljaju i obavezu za budućnost“, izjavio je direktor Grigorov.

U nastavku programa učenici su recitovali stihove na bugarskom i srpskom jeziku i izvodili poznate muzičke numere.

Povodom Dana škole, tradicionalno su organizovani literarni i likovni konkurs, čiji su pobednici danas proglašeni.

Na literarni konkurs iz bugarskog jezika prijavljen je samo jedan rad, Jasmine Mitov, učenice 3. razreda.

Pobednik literarnog konkursa iz srpskog jezika je Andrija Stoilkov iz 4. razreda, drugo mesto pripalo je Bojani Kostov iz 2. razreda,a treće Dragani Gonev, učenici 4. razreda.

Prva tri mesta na likovnom konkursu zauzeli su Venkica Stojanov i Saška Miladinov, obe učenice 1. razreda, i Sanja Radojkov iz 2. razreda. Njihovi radovi izloženi su u holu škole.

Bosilegradska Gimnazija je svoja vrata prvi put otvorila pod nazivom „Kneginja Marija Luiza“ 5. novembra 1941. godine ukazom bugarskog cara Borisa III. Posle 1945. godine promenila je ime u Gimnazija Ivan Karaivanov, a od 1990. godine do danas radi pod imenom Gimnazija. U toku je procedura vraćanja njenog prvobitnog naziva. Ova obrazovna ustanova dala je najveći broj visokoobrazovanih ljudi po broju stanovnika u SFRJ.

J.P.

Izvor i foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar