Pronađeno oko 4.500 iregularnih migranata na području Pirota i u još tri grada u Srbiji

Tokom opsežne akcije usmerene na suzbijanje iregularnih migracija od 27. oktobra pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su oko 4.500 iregularnih migranata.

U saopštenju se navodi da su se migranti skrivali u pograničnim pojasevima na području Pirota, Sombora, Subotice i Kikinde. U saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije do sada je više od 3.000 iregularnih migranata prevezeno u prihvatne centre.

U MUP-u kažu da su od početka akcije detalјnom pretragom terena više stotina policijskih službenika pronašli pet automatskih pušaka, pet pištolјa, oko 1.580 komada municije različitog kalibra, više stotina stranih pasoša i manju količinu narkotika. Osim toga, pronađeno je pet zemunica u kojima su se migranti i krijumčari skrivali.

Policijski službenici su od početka ove akcije kontrolisali 81.201 vozilo kako bi ilegalni tranzit migranata kroz Srbiju u zemlјe Evropske unije bio sprečen. Kontrolisano je 330 objekata od kojih je najveći broj u Subotici.

U ovoj akciji uhapšeno je osam krijumčara i zadržano još 119 osoba zbog različitih krivičnih dela. Podneto je 17 krivičnih prijava za krivično delo nedozvolјen prelaz državne granice i krijumčarenje lјudi, 11 krivičnih prijava u vezi sa oružjem, pet krivičnih prijava za neovlašćeno držanje opojnih droga, kao i 10 krivičnih prijava za druga krivična dela. Takođe, podneto je 457 prekršajnih prijava iz Zakona o strancima i 79 za prekršaje iz Zakona o graničnoj kontroli, precizira se u saopštenju.

Navodi se da pripadnici MUP-a, osim na severu, sprovode pojačane aktivnosti i na jugu Srbije sprečavajući ulazak iregularnih migranata iz Bugarske i Severne Makedonije.

Izvor i foto: mup.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar