Zakotrljao se točak istorije od sela Mokra do vrha Divna Gorica (1.389 m) na Suvoj planini! Prvi jesenji uspon na Divnu Goricu izvelo je Planinarsko društvo „Preslap“ uz podršku lokalne zajednice Mokre, u nedelju, 5. novembra i odmah je ovo bio spektakl. Odmah je ovo bila masovna akcija sa 112 učesnika iz Niša, Jagodine, Pirota, Bele Palanke, Leskovca i iz Severne Makedonije – što je akciji dalo i međunarodni karakter.

I to je ta sila, ta snaga Planinarskog društva „Preslap“ – sabornost, sposobnost okupljanja, stvaralaštvo, iznalaženje novih i novih sadržaja. Došlo je, tako vreme, da se afirmiše i belopalančka strana Suve planine i selo Mokra. Ako je Planinarsko društvo „Preslap“ učestvovalo u stvaranju istorije u selu Vrmdža, isto će učiniti i u selu Mokra.

Poseban, potkovičasti oblik glavnog grebena Suve planine uslovio je da se najviši vrh ove planinske lepotice – Trem, visok 1.810 metara i vrh Divna Gorica, visok 1.389 metara, nalaze jedan preko puta drugoga, vazdušnom linijom blizu, tek ih dolina u kojoj su sela Kosmovac i Veta razdvaja. Ali, greben Suve planine prilično će vijugati i stvoriti izraziti oblik potkovice, te će se na potkovičastom grebenu nanizati mnogo vrhova, prevoja i uvala. Tako na Suvoj planini postoji „niška potkovica“, koja počinje u Niškoj Banji, i na kojoj su nanizani vrh Crni kamen, livada Rajac, vrh Čelin kamen, vrh Mosor, vrh Sokolov kamen, prevoj Devojački grob, vrh Trem, vrh Đorđina čuka, vrh Golemo Stražište, sve do prevoja Pasarelo. Ako Suvu planinu posmatramo iz pravca Bele Palanke, onda se nižu vrh Divna Gorica, prevoj Preslap, vrh Rženac, vrh Smrdan, sve do prevoja Pasarelo. Prelomna tačka „niške potkovice“ i „belopalanačke potkovice“ upravo je prevoj Pasarelo, visok 1.523 metara, a od njega se odvaja još jedan krak masiva Suve planine, koji doduše nije u obliku potkovice, ali je značajan, zato što vodi ka jugoistoku, prema Babušnici i reci Lužnici, gde će se masiv Suve planine završiti, a od Lužnice se dalje ka istoku i jugoistoku uzdiže Talambas planina.

Kakav je to samo bio mozaik zlatnih jesenjih boja, mirnih nota i – olujnog vetra. I sve ovo samo na šest i po kilometara trase, od početka “nemačkog puta”, do vrha Divna Gorica. Planinarsko društvo „Preslap“ znatno je skratilo ovu trasu, uređenjem dve prečice na dve najveće krivine “nemačkog puta”. Zbog ovoga trasa je odmah postala i znatno sadržajnija, zanimljivija, izbegnuto je jednolično i dugačko penjanje “nemačkim putem”, umesto toga – družina se kretala kroz predivnu šumu.

I tako, polagano, družina je izašla na prevoj Preslap, po kome, naravno, Planinarsko društvo „Preslap“ ni u kom slučaju nije nazvano. A na prevoju Preslap – početak drame epskih razmera! Siloviti, olujni vetar, tukao je na deonici od Preslapa do vrha Divna Gorica. Skoro polovina učesnika je zbog toga i odustala od završnog uspona. Oni koji su se penjali na Divnu Goricu, pod naletima vetra posratali su, činili korake unazad, teško je bilo održati se na nogama.

Začudo, na samom vrhu vetar je bio znatno slabiji, te je družina mogla da uživa u neverovatnim pogledima na ceo greben Suve planine i na “nišku potkovicu” i na “belopalanačku potkovicu”. Uostalom, “belopalanačka potkovica” Suve planine, a time i Suva planina, završava se vrhom Divna Gorica.

Prilikom silaska do prevoja Preslap vetar je duvao još snažnije negoli na uspon, i ovde je već bilo, nažalost, i ozbiljnih padova. Oporavak želimo povređenom Branislavu i da se početkom naredne godine vrati na planinarske staze. Povredio je Branislav zglob desne noge i zahvaljujući ličnoj prisebnosti, solidarnosti družine, pomoći vodičkog tima i angažovanja meštana Mokre, medicinska ekipa se probila do njega na vrhu “nemačkog puta”.

U selu Mokra je priređeno opštenarodno veselje uz muziku i ukusan i besplatan ručak. Vodički tim činili su Miroslav Dokman, Slobodan Vasković i Milorad Ignjatović – “Mića Slovenac”. Mića je tako svoja planinarska iskustva iz Slovenije pretočio u ljubav prema Divnoj Gorici, ličnim angažovanjem pokrenuo je ovu akciju i povezao svoje Kamniško-Savinjske Alpe sa takođe svojom, Suvom planinom!

Piše: Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Latest comment
  • It’s actually a cool and useful piece of information. I am satisfied that you shared this helpful information with us.
    Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

Ostavi komentar