Pušten u funkciju gasni interkonektor Srbija–Bugarska

Gasni interkonektor Srbija–Bugarska pušten je u funkciju. Ceremoniji puštanja u rad gasovoda, vrednog 94 miliona evra, u mestu Trupale kod Niša, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, saopštava RTS.


Predsednik Bugarske Rumen Radev rekao je da je gasni interkonektor mnogo više od infrastrukturnog projekta.

“To je simbol uspešne i plodonosne saradnje između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana. Saradnja koja vodi održivom ekonomskom rastu regiona i izraz volje da zajedno gradimo evropsku budućnost”, naveo je Radev.

Rekao je da veruje da će inetrkontektor povećati interesovanje za nova ulaganja. Ukazao je da on i predsednik Alijev mogu da kažu da u svakoj poseti Srbiji vide infrastrukturne napretke i volju za moderan razvoj.

“Vidim pažnju da se unapredi infrastruktura i putna mreža”, rekao je Radev.


Prema njegovim rečima, svaka modernizacija Srbije direktno utiče i na Bugarsku jer, kako kaže, preko Srbije oni dolaze do Evrope. Zahvalio je predsedniku Vučiću na zalaganju.

“Danas mi menjamo energetsku mapu Evrope, jer interkonektor predstavlja garanciju za diverzifikaciju i i bezbedno snabdevanje, ne samo za naše dve zemlje nego za ceo region i nije slučajno da je to prepoznala i Evropska komisija kao projekat od uzajamnog interesa”, rekao je Radev.

Rat u Ukrajini nas je, kaže, naterao da razmislimo o svom shvatanju solidarnosti i dobrosusedskih odnosa.

“Bugarska shvata svoju poziciju i značaj i sprovodi energetsku politiku ne samo zbog svojih benefita nego i zbog suseda i šire”, rekao je Radev.


Zbog predstojećih izbora predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da danas ne može da govori, zbog pravila „da mesec dana pred izbore ne smete da se pohvalite time što se uradili za svoju zemlju“.

Zbog toga je pozvao ministarku energetike Dubravku Đedović Handanović da se umesto njega obrati.


Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je da je danas veliki dan za odnose Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

“Iako je ovaj projekat planiran već dugi niz godina i obezbeđivanje sredstava pre svega iz EU, hvala im na tome, trajalo je mnogo godina, uspeli smo za samo godinu dana da završimo radove i da se dogovorimo sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali takođe i da koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske, da se povežemo, da se spojimo na granici između Srbije i Bugarske“, navela je ona.

Ukazala je, između ostalog, da je ovo važan, veliki projekat, međunarodni gasovod koji je važan i za pozicioniranje Srbije za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope, ali i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije, jugoistoka i gradova koji su od izuzetne važnosti za privredni razvoj Niša, Pirota, Dimitrovgrada i Bele Palanke.


Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je podsetio da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i da dve zemlje brzo razvijaju svoje odnose.

Istakao je da je današnja ceremonija “ceremonija prijateljstva i partnerstva” i kazao da će ovaj događaj doprineti energetskoj bezbednosti i Srbije i Bugarske, ali i Evrope.

“Želim da čestitam predsednicima Srbije i Bugarske, gasovod će doprineti energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske, Srbija je deveta zemlja u koju ćemo izvoziti”, rekao je, pored ostalog, Alijev.


Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre poručio je da danas obeležavamo važnu prekretnicu u jačanju energetske bezbednosti i otpornosti Srbije, tako što će diversifikovati svoje izvore snabdevanja.

“Povezujemo Bugarsku sa Srbijom, povezujemo Srbiju sa Evropskom unijom, a u tom smislu ova infrastruktura ima strateški značaj i za Srbiju i za Evropsku uniju”, dodaje Žiofre.
Takođe dodaje, obeležavamo mogućnost povećanja gasa u sveukupom energetskom miksu i omogućavamo da se eliminišu zagađivači poput uglja, da se ide ka prirodnom gasu, što znači da idemo ka dekarbonizaciji ekonomije u skladu sa Evropskom unijom.

“Evropska unija snažno je podržala ovaj projekat kako bi se diversifikovali izvori snabdevanja energijom za Srbiju i zaista time se okončava puna zavisnost od ruskog gasa. Nama su potrebni pouzdani partneri i potrebni su nam pouzdani dobavljači”, poručio je Žiofre.

Ukazao je da je EU omogućila gotovo 50 miliona bespovratnih sredstava za ovaj projekat, a Evropska investiciona banka je dala 25 miliona povoljnih kredita.

“Ova prekretnica je deo sveukupne podrške Evropske unije Srbiji u sektoru energetike kako bi se unapredio život srpskih građana prošle zime. U EU suočili smo se sa energetskom krizom, ali smo i priskočili Srbiji u pomoć sa 165 miliona pomoći kako bi se pomoglo najranjivijima i kako bi se smanjili računi za energetiku”, dodao je Žiofre.

“To je deo podrške od jedne milijarde u proteklom periodu, zato što je Srbija kandidat da postane članica EU i zaista se radujemo ubrzanju reformi i kako bi učinili gasni sektor još konkurentnijim, a plan rasta će omogućiti dodatne mogućnosti za reforme i za dodatna sredstva”, rekao je Žiofre.

Naglasio je da Srbija diverzifikuje svoje energetske izvore, postaje otpornija i to je pokazatelj njene strateške orijentacije i posvećenosti evropskim integracijama, javlja RTS.

Izvor: RTS

Foto: Minko Černev / BTA

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar