Kulturno-informativni centar u Nišu – čuvar identiteta bugarske zajednice

Kulturno-informativni centar bugarske nacionalne manjine u Nišu osnovan je maja meseca prošle godine. Cilj rada ove nevladine organizacije je unapređenje odnosa između pripadnika bugarske i srpske nacionalnosti i očuvanje identiteta bugarske zajednice u Srbiji. Prostorije KIC-a se nalaze u opštini Pantelej, a svi zainteresovani mogu da se obrate ovom udruženju putem mejla: [email protected].

Predsednik KIC-a Goran Stojanov je kazao za FAR da je udruženje početkom januara ove godine priredilo prijem na kojem je prisustvovao i generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Dimitar Canev koji je deci sa bugarskim poreklom u ovom gradu uručio novogodišnje paketiće.

“Planiramo da u skorije vreme uz pomoć generalnog konzula Dimitra Caneva oformimo jednu biblioteku u kojoj će naši članovi moći da se upoznaju sa delima poznatih bugarskih pisaca”, naveo je Stojanov.

Prema njegovim rečima, sredinom januara biće održana prva redovna skupština Kulturno-informativnog centra sa jasno definisanim dnevnim redom, uključujući aktivnosti u prošloj i plan i program rada za ovu godinu. Što se tiče aktivnosti KIC-a u 2024. godini, Stojanov ističe da je u planu realizacija različitih projekata iz oblasti ekologije, turizma, sporta i kulture.

“Postavili smo pred sobom visoke ciljeve u ovoj godini i imamo vrlo ambiciozan plan. Za početak planiramo da u skorije vreme organizujemo turnir u šahu i drugim igrama, a organizovaćemo i kurs bugarskog jezika. Mi ćemo kao organizacija težiti da budemo jedan most prijateljstva između bugarskog i srpskog naroda, da negujemo i razvijamo kulturne, obrazovne, informativne i druge aktivnosti radi očuvanja nacionalnog identiteta bugarske zajednice u Srbiji, da negujemo tradiciju, običaje, jezik i kulturu, kao i da sarađujemo sa sličnim udruženjima kako u Srbiji, tako i u inostranstvu”, rekao je Stojanov.

Članovi Kulturno-informativnog centra u Nišu su pripadnici bugarske zajednice iz Dimitrovgrada, Bosilegrada, Surdulice, Babušnice i Niša.

A. Todorov

Foto: Kulturno-informativni centar, grad Niš

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar