SafeJournalists i MFRR: Zahtevanje odgovornosti za napade na novinare u Srbiji

Zagovornici slobode medija osuđuju 25 godina nekažnjivosti ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Povodom obeležavanja 25 godina od brutalnog ubistva srpskog novinara Slavka Ćuruvije, organizacije za slobodu medija ujedinjuju se da osude nastavak nekažnjivosti u ovom slučaju i zahtevaju odgovornost za sve akte nasilja nad novinarima u Srbiji. Nedavna oslobađajuća presuda bezbednosnim službenicima optuženim za Ćuruvijino ubistvo, kao i eskalacija napada na novinare u Novom Sadu, naglašavaju hitnu potrebu da vlasti deluju i zaštite slobodu štampe u Srbiji, stoji u saopštenju SafeJournalists i MFRR.

Navodi se da se obeležavanjem četvrt veka od ubistva srpskog novinara Slavka Ćuruvije, SafeJournalists mreža i Media Freedom Rapid Response (MFRR) ujedinjeni u osudi nekažnjivosti njegovog ubistva. Ćuruvija, cenjeni urednik i izdavač, ubijen je 11. aprila 1999. godine ispred svoje kuće u Beogradu. Niko nije osuđen za izvršenje ili naručivanje ubistva.

“Pravda u Ćuruvijinom slučaju kasnila je od početka, a prvo suđenje počelo je tek 16 godina nakon njegove smrti, u junu 2015. Optuženi su 2019. osuđeni na kombinovanu kaznu od 100 godina zatvora, a ponovljenim suđenjem 2021. potvrđene su osuđujuće presude. Međutim, nedavna odluka Apelacionog suda u Beogradu da oslobodi bivše službenike Državne bezbednosti Srbije umešane u Ćuruvijino ubistvo zbog navodnog nedostatka dokaza duboko je zabrinjavajuća. Ova šokantna presuda, koja se protivi prethodnim osudama, izazvala je našu zabrinutost u vezi sa posvećenošću Srbije ljudskim pravima i vladavinom prava. Uzimajući u obzir i nerazjašnjenu smrt Milana Pantića 2001. i Dade Vujasinović 1994. godine, sredina nekažnjivosti traži hitnu pažnju”, kaže se u saopštenju.

Hitna potreba za akcijom: Eskalacija napada na novinare u Novom Sadu

Medijske organizacije ističu da nekažnjivost prethodnih nasilja iz prošlosti samo pojačava njihovu zabrinutost za današnje okruženje. Neviđena eskalacija pretnji i napada na novinare u Novom Sadu, na severu Srbije, naglašava potrebu za konkretnim delovanjem na zaštiti bezbednosti novinara u zemlji.

“Duboko smo uznemireni kada vidimo izostanak efikasne reakcije institucija na ove napade, što pogoršava rizike sa kojima se novinari suočavaju. Oživljavanje uvreda od strane političara u javnim debatama takođe naglašava potrebu da se zvaničnici uzdrže od napada na novinare. Poslednjih mesec dana čelnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić bili su na meti ozbiljnih pretnji smrću. Suočeni sa izostankom odgovora vlasti uprkos našim upornim pozivima na detaljnu istragu i osudu počinilaca, MFRR je po prvi put pružio privatnu zaštitu novinaru i novinarki. Povodom ove mračne godišnjice, ponavljamo da je ovakav niz napada, uznemiravanja i zastrašivanja neprihvatljiv i da im se vlast u Srbiji mora odupreti brzim i odlučnim zaštitnim merama”, navode udruženja.

Srbija mora dati prioritet bezbednosti novinara i okončati nekažnjivost

“Obeležavajući uspomenu na Slavka Ćuruviju, ponovo potvrđujemo našu posvećenost odbrani slobode medija i pozivamo srpsku državu da kao prioritet stavi bezbednost novinara. Solidarni smo sa svim novinarima u Srbiji koji hrabro nastavljaju svoj posao suočeni sa nedaćama. Počinioci nasilja i zastrašivanja moraju da odgovaraju kako bi se obezbedilo slobodno i bezbedno okruženje za medijske radnike u Srbiji”, kažu SafeJournalists i MFRR i pozivaju međunarodnu zajednicu da im se pridruži u nedvosmislenoj osudi nekažnjivosti u slučajevima Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović. Takođe pozivaju da reše ove slučajeve i podrže napore da se osigura pravda za sve novinare koji su bili meta zbog svoje posvećenosti istini i transparentnosti.

Potpisnice:

Media Freedom Rapid Response

ARTICLE 19 Evropa

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodna federacija novinara (IFJ)

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

OBC Transeuropa (OBCT)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Free Press Unlimited (FPU)

SafeJournalists mreža

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Izvor: NUNS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Latest comment
  • Здравейте!
    Пропуснах само да отбележа, че нашият татко Румен е югославянин, блондин със сини очи.

Ostavi komentar