Oko 800 mesta za upis u srednje škole u Pirotskom okrugu

Srednje škole u Pirotskom okrugu, prema preliminarnom planom upisa koje je objavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, imaće 816 slobodnih mesta u školskoj 2024./2025. godini, što je 46 mesta manje u odnosu na prošlu školsku godinu. U Dimitrovgradu i Beloj Palanci nije bilo promena u obrazovnim profilima za školsku 2024/25. godinu, dok promena ima u babušničkoj Srednjoj školi i školama u Pirotu.

Učenicima koji završe osnovnu školu u Pirotu ove godine su na raspolaganju 564 slobodna mesta i to je 28 manje nego prošle godine.

Najviše ih ima u Tehničkoj školi – 168, a osim manje mesta, u toj srednjoj školi ima promena i u obrazovnim profilima – umesto za elektrotehničara obnovljivih izvora energije, učenici će moći da se školuju za elektrotehničara za elektroniku na vozilima.

Ostali profili ostali su isti i svi smerovi upisuju po jedno odeljenje od 28 đaka, uz to da su na smeru za tehničara mehatronike 10 na dualnom obrazovanju.

132 mesta je u pirotskoj Gimnaziji, gde su đacima na raspolaganju četiri smera i prema preliminarnom planu ove godine nema smera za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost.

Ekonomska škola upisuje maksimalno 112 đaka, sa svoja 4 smera – ekonomski tehničar, finansijsko-računovodstveni tehničar, turistički tehničar i kulinarski tehničar, a u Mlekarskoj školi je planirano 84 mesta u 4 odeljenja i dostupni su smerovi veterinarski tehničar, prehrambeno-biotehnološki tehničar, pekar, kao i obrazovni profil prerađivač mleka po kome je ta škola i najpoznatija.

Pirotska Srednja stručna škola maksimalno će moći da upiše 56 učenika za tri profila – pedikir/manikir, frizer i tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, dok Škola za osnovno i srednjoškolsko obrzovanje ima 12 mesta.

Babušnička Srednja škola “Vuk Karadžić” raspolaže sa 84 slobodna mesta za 4 smera – opšti tip gimnazije, modni krojač (umesto bravara/zavarivača), mašinski tehničar motornih vozila i mehaničar motornih vozila, a toliko mesta ima i u dimitrovgradskoj Gimnaziji za 3 smera – jedno odeljenje Gimnazije na srpskom i jedno na bugarskom jeziku, kao i smer turističkog tehničara na bugarskom.

Isti broj mesta je i Srednjoj školi u Beloj Palanci “Nikita Remizijanski”, po 28 mesta na opštem smeru gimnazije, kao i na smeru tehničara informacionih tehnologija i smeru kuvara.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar