Tri miliona dinara iz novog fonda poljoprivrednicima iz Dimitrovgrada

Za kupovinu plastenika dimitrovgradskim poljoprivrednicima u 2024. godini biće na raspolaganju 3 miliona dinara, a taj novac naći će se u Lokalnom fondu za razvoj plasteničke proizvodnje, čiji su zajednički ulagači Fondacija “Ana i Vlade Divac” i Opština Dimitrovgrad.

Sa 3 miliona dinara biti podržano najmanje 10 poljoprivredika, uz obavezno njihovo učešće sa najviše 10% od ukupne vrednosti doniranog plastenika, a kako kažu iz Fondacije, prednost će imati višečlane porodice, mladi koji žive na selu i kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda, jednoroditeljske porodice i žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

“Mali poljoprivredni proizvodjači, koji su mnogobrojni u Srbiji, pod velikim su uticajem klimatskih promena, a teško se prilagođavaju. Prelazak proizvodnje sa otvorenog polja u zaštićen prostor je jedan od načina da se oni prilagode i osiguraju stabilne prinose bez obzira na vremenske uslove” – kažu u Fondaciji.

Menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji “Ana i Vlade Divac” Miljan Maraš, rekao je da je konkurs ujedno i otvoren potpisivanjem ugovora saradnje sa Opštinom Dimitrovgrad.

“Dimitrovgrad je jedna od opština koja je takodje prepoznala potrebu da se da šansa malim poljoprivrednicima i da im se ponudi mogućnost da unaprede svoju proizvodnju, tako što će preko Fonda dobiti plastenik za biljnu proizvodnju, dimenzija 5m x 10,5m ili 5m x 21m” – rekao je Maraš.

Konkurs je otvoren do 25. maja 2024. godine i mogu da se prijave fizička lica, nosioci registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije opštine Dimitrovgrad.

Učešće lokalne samouprave u Fondu je dva miliona, a Fondacije milion.

Više detalja o konkursu kao i prijavne formulare, možete pronaći na sajtu Fondacije “Ana i Vlade Divac”.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar