Na filmskoj večeri u Biblioteci prikazani dokumentarci o Staroj planini i drugim područjima

Šest kratkih filmova, nastalih na Radionici ekološkog i antropološkog filma od 2021. do 2023. godine, prikazano je na dokumentarno filmskoj večeri “Kino-Eko” u Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu. Projekcije su privukle veliku pažnju publike, a među prikazanim ostvarenjima našla su se i dva filma koja su snimljena na Staroj planina, u selima Izatovci i Dojkinci.

Filmovi su okupili ljubitelje pre svega dokumentarnog filma, a pored redovne publike Narodne biblioteke, u filmovima su uživali i učenici dimitrovgradske Gimnazije.

Sva prikazana ostvarenja nastala u okviru studentske radionice ekološkog i antropološkog filma KINO-EKO od 2021. do 2023. godine, a gosti večeri bili su mentori radionice Milan Milosavljević, urednik Akademskog filmskog centra (AFC) pri Domu kulture “Studentski grad”, snimatelj AFC-a Duško Stanivuk i autori nekih od filmova.

Milosavljević kaže da se uvek rado vraća Staroj planini i Dimitrovgradu i za FAR otkriva odakle ideja za čitav projekat.

“Ideja je nastala tokom kovida kada smo svi bili zatvoreni, da napravimo praktičnu radionicu koja će se odvijati u dužom periodu, a da imamo priliku da upoznamo neke druge predele u Srbiji. Mislim da je najozbiljnije pitanje Stare planine ono demografsko, kako da nađemo protagoniste. Tako smo u 2021. godiini zabeležili život na Staroj planini, uhvatili smo duh vremena” – kaže Milosavljević.

U prethodne 3 godine snimljeno je preko 20 filmova, a za projekciju u Dimitrovgradu izdvojena su 6, od kojih su dva sa ovog podneblja – “U Dojkinci sve ima” Julijane Stefanović i “3 godine, 2 meseca i 1 dan”, Nikole Topalovića i Nikole Nikolića.

Topalović je inače student arhitekture iz Čačka, a kako kaže, za film je dovoljna samo jedna kamera i dobra ideja.

“Naš protagonista je Aleksandar Manić, koji se vratio na Staru planinu u selu Izatovci, na imanju svog dede. Pratili smo njegov život na planini, kako izgleda vratiti se i tražiti novu nadu” – kaže Topalović.

Duško Stanivuk, snimatelj i montažer AFC-a i jedan od mentora radionice, objašnjava da svake godine imaju druge grupe studenata sa kojima rade osnove filma.

“Fokus je na praktičnom delu, sa polaznicima radimo 4 do 5 meseci predavanja, a onda desetak dana na samoj lokaciji imamo snimanja. Uglavnom idemo na te lokacije koje imaju neke probleme sa ekologijom ili mestima gde je stanovništvo razuđeno i gde je problem ostanka na toj teritoriji” – kaže Stanivuk.

Kaže i da je bitno da filmovi budu prikazani i na festivalima i na malim projekcijama, a većina filmova nastalih na radionicama je prikazivana na festivalima u zemlji, regionu i festivalima širom Evrope.

Ovaj kulturni događaj organizovali su Dom kulture “Studentski grad” iz Novog Beograda, Udruženje “Emblema” i FAR uz suorganizaciju Narodne biblioteke “Detko Petrov”, a filmske projekcije biće organizovane i u subotu, 8. juna, od 19:00 sati u Domu kulture u staroplaninskom selu Dojkinci.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar