Šaban Bajramović u društvu legendi u Nju Orleansu

Izložba o životu i delu Šabana Bajramovića otvorena je u džez muzeju u Nju Orleansu, gde su okupljeni mogli da se upoznaju sa burnim i bonvivanskim životom umetnika, razvojem njegove karijere i sa položajem Roma u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji.

Iz Nišvila kažu da se preko stotinu ljudi okupilo na izložbi koju su otvorili direktor džez muzeja u Nju Orleansu Greg Lambuzi i Jelena Ivanjac, menadžer projekta i predstavnica Nišvilla u Americi.

Ivanjac je pričom vodila pristune kroz Šabanov život, a priču su muzički oplemenili Peter Stan na harmonici i vokal Skender Begani – Kalea, izvodeći nekoliko Šabanovih pesama.

“Zanimljivo je da je među Amerikancima bilo i onih koji poznaju balkansku muziku, te su i oni dali doprinos iznoseći svoja saznanja i viđenja značaja ritmova i žanrova sa našeg područja za svetsku muziku i ističući Šabanov neverovatan vokal i sposobnost da prenese emociju bez obzira da li slušalac razume ono o čemu peva’ – kažu iz Nišvila.

Lambuzi, koji je 2023. godine bio gost Nišvil dzez festivala, pozvao je prisutne da u svoj plan putovanja obavezno uvrste Srbiju i Nišvil, naglašavajući jedinstveni došivljaj uživanja u muzici u jednoj srednjovekovnoj tvrđavi, nastaloj na temeljima antičkog rimskog utvrđenja.

Ivanjac je u ime Nišvila uručila direktoru Lambuziju statuetu Šabana Bajramovića koja se svake godine dodeljuje kao Gran pri festivala za fuziju džeza sa drugim pravcima.

Lj. F.

Foto: Nišvil tim

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar