Primećeno zagađenje Jerme, očekuje se inspekcijski nadzor nadležnih

Zamućenje vode u poslepodnevnim satima i ostavljanje sivkasto-belog taloga primećeno je u reci Jermi uzvodno od sela Trnski Odorovci, a ekološki aktivisti pokrenuli su proceduru inspekcijskog nadzora kod Zavoda za zaštitu prirode iz Niša. Očekuje se njihova reakcija, ali i reakcija Ministarstva za zaštitu životne sredine, a ekolozi sumnjaju da zagađanje dolazi sa teritorije susedne Bugarske.

Ekološki aktivista i ribolovac Aleksandar Panić, sa grupom entuzijasta i zaljubljenika u Jermu, pokrenuo je početkom nedelje proceduru nadzora ihtiološke i entomološke struke, a kako kaže, Zavod za zaštitu prirode je pozitivno odgovorio.

“Za sada nema odgovora iz Zavoda, ali pretpostavljam da su već na terenu ili su bili, pa očekujemo brzo odgovor. Sa procedurom smo upoznali i staraoce nad zaštićenim prirodnim dobrom “Specijalni rezervat prirode Jerma”, mada će oni u slučaju nadzora biti i službeno prisutni i obavešteni od samog Zavoda” – kaže Panić.

Po njemu, očigledno je da je zagađenje fizičko, a pretpostavka i sumnje su da zagađanje reke koja izvire u Srbiji kod Vlasinskog jezera, prelazi u Bugarsku pa kod sela Petačinci se vraća, potiče iz susedne zemlje.

“Sa teritorije Srbije nije, te pritoke su čiste. Zagađenje se ogleda u permanentnom, manjem ili većem večernjem zamućenju reke, sa ostavljanjem finog sivkasto belog taloga. Značajnijeg pomora većih kičmenjaka nije bilo, ali se opravdano sumnja na negativan uticaj po mikrofloru i faunu dna, kao i mrest svih vrsta riba” – kaže Panić.

On očekuje i reakciju Ministarstva za zaštitu prirode, a ako se ispostave pretpostavke kao tačne onda će preko kolega iz bugarske i institucija Evropske unije reagovati i napraviti pritisak da se taj problem reši.

Lj. F.

Foto: Saša Radivoev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar