VIDEO: Rosehip camp – Porodica iz Rusije unela novinu u turizmu kanjona Jerme

U kanjonu Jerme je zaživeo prvi glamping kamp u ovom delu Srbije.

Mladi par iz Rusije, Marija Rosolovskaja i Aleksej Pesterev je na obroncima Vlaške planine pronašao mesto za kojim su tragali, a od kojeg su očekivali da ispuni dva uslova – prvi je da ima neverovatnu prirodu i pogled, a drugi da ima mogućnost za turistički razvoj.

Na obodu dimitrovgradskog sela Trnski Odorovci, oni su podigli kamp koga čine 6 luksuznih šatora, a posetioci imaju na raspolaganju i pojedinačna kupatila, zajedničku kuhinju na otvorenom i jedan veliki šator za okupljanja gostiju.

“Rosehip camp” kako su ga Marija i Aleksej nazvali, pruža gostima pogled na litice planine Greben i dolinu Jerme, a okružen je šumom i planinskim pašnjacima. Šatori su postavljeni na prostranim drvenim platformama, sve je izgrađeno bez upotrebe betona, koriste se biorazgradiva sredstva za higijenu, a osmišljen je i biološki tretman otpadnih voda uz upotrebu posebnih bakterija. Sve to je zbog rešenosti Alekseja i Marije da svojim boravkom i aktivnostima ne ugroze životnu sredinu i prirodu kanjona Jerme, koji ima status specijalnog rezervata prirode.

Glamping je relativno nova pojava u turističkoj ponudi Srbije. Sama reč je kovanica i nastala je spajanjem reči glamur i kamp, a koristi se za vrstu smeštaja u prirodi koji gostu pruža veći komfor i luksuzniji boravak od uobičajenog kampovanja.

Pogledajte celu priču u produkciji FAR TV-a.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelji: Stefan Pavić / Mikica Kostov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2023.

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar