a
 

VIDEO: „Reke Vam ne damo!“ poručeno sa protestnog skupa protiv planirane izgradnje više MHE na Jermi u selu Trnski Odorovci

U selu Trnski Odorovci 7. jula održan je protest građana protiv planirane izgradnje više malih hidroelektrana na reci Jermi. Skupu, organizovanom putem javne Fejsbuk grupe „Odbranimo reke Stare planine“, prisustvovalo je 50-ak aktivista iz Pirotskog okruga i žitelja Trnskih Odorovaca, a povodom, kako je rečeno, planirane izgradnje nekoliko malih i jedne veće hidroelektrane sa jezerom od 10 km na području Specijalnog rezervata prirode „Jerma“. 

Nakon obraćanja Dušice Jovanović, u čijem dvorištu je održan ovaj ekološki protestni skup i Nensile Radojković iz Pirota, koja ga je inicirala, o ovom ovom problemu govorili su Aleksandar Panić, predsednik Saveza mesnih zajednica Stare planine, Darko Đorđević, upravnik parka prirode „Stara planina“ i Specijalnog rezerveta prirode „Jerma“, meštanin sela Rakita Dragan Ilijev i aktivisti Aleksandar Jovanović Ćuta, poreklom iz sela Temska i Andrijana Spasov iz Dimitrovgrada.

Učesnici skupa osudili su izgradnju MHE na rekama sa obrazloženjem da one mogu dovesti do su uništenja rečnih korita, geomorfologije, prirodnog i kulturnog nasleđa, kao i nedavnu odluku gradske skupštine Pirota da odbaci predlog dopune dnevnog reda, kojim se tražilo da se usvoji deklaracija o zabrani gradnje ”derivacionih” MHE na Staroj planini sa obrazloženjem da lokalna vlast, po Ustavu i zakonu nije nadležna za ovaj problem.

Protestno okupljanje u selu Trnski Odorovci pored ekipe portala FAR, propratili su i novinari ekološke redakcije RTS-a, a aktivisti za odbranu reka nosili su majice sa natpisom „Reke Vam ne damo“.

Aleksandar Jovanović Ćuta dao je specijalnu izjavu za FAR o razlozima za održavanje protesta u Trnskim Odorovcima.

Aleksandar Jovanović Ćuta – izjava

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Ostavi komentar