Dimitrov o privremenom graničnom prelazu: “Loptica” je na bugarskoj strani

Republika Srbija dala je saglasnost da se izgradi privremeni granični prelaz u blizini Dimitrovgrada, kaže predsednik Opštine Vladica Dimitrov, ali njegovu gradnju odlažu česti prevremeni izbori u susednoj zemlji i Dimitrov kaže da mora da se učini dodatni pritisak na njihove institucije jer je “loptica na njihovom terenu”.

Da je lokalna samouprava učinila sve u granicima njihove moći, ali i van njih, da se u blizini Dimitrovgrada izgradi sezonski, privremeni prelaz, koji bi značio građanima koji rade u susednoj zemlji, za FAR je rekao predsednik Opštine.


“To mogu da kažem čiste savesti. Uspeli smo da od Republike Srbije dobijemo saglasnost da se izgradi privremeni granični prelaz. Sve je poslato u Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, ambasador Željko Jović je lično odneo pisma, dopise, gde se Republika Srbija obavezuje da će sama finansirati taj prelaz jer je od velikog značaja za građane koji žive na teritoriji Srbije. Bez obzira da li su pripadnici bugarske ili neke druge manjine, oni su građani Srbije i stvarno je država izašla u susret našim sugrađanima” – kaže Dimitrov.

Dodaje da institucije u susednoj zemlji moraju da reše taj problem jer imaju pripadnike nacionalne manjine sa druge strane granice, koji njima uporno govore da imaju problem sa prelaskom granice, da Srbija hoće da otvori, a da se Bugarska razmišlja.

“Zbog toga imam pravo da ih krivim. Sa druge strane ih ne krivim jer oni 3 godine nemaju redovnu državnu vlast, praktično nema instuticije koju možete da pritiskate, da tražite razgovor. Oni nemaju redovne institucije, bukvalno funkcionišu u privremenom režimu rada i imaju tu obrazloženje zašto nisu ništa uradili po tom pitanju” – navodi predsednik Opštine.

“Loptica je definitivno na terenu Republike Bugarske”, objašnjava Dimitrov i dodaje da se tamo mora izvršiti pritisak, makar stigao odgovor da se i ne slažu.

Rekao je i ideja nije da se pravi proširenje prelaza Gradina, već bi se privremeni prelaz gradi na drugoj lokaciji, koja bi koristila alternative puteve.


“To je poenta. Mi imamo auto-put, ali on bude zagušen kada krene tranzit turskih državljana sa zapada na istok i onda ne možete da stignete do prelaza, može on da ima 100 traka” – objašnjava Dimitrov.

Ideja stara više od decenije, da se gradi novi prelaz u blizini sela Petačinci, se više i ne pominje.

“Mislim da je prelaz Petačinci stavljen ad acta. To je moje mišljenje. Potpisani su i ugovori, ali nikad nije raspisan Plan detaljne regulacije. Taj prelaz je daleko skuplji nego što bi se imalo koristi od njega. Jeste, on bi otvorio prostor kanjonu Jerme i zvonačkom kraju. Tu bi morao da bude i most preko Jerme. Mislim i da je lokacija nesrećno izabrana, nema putne infrastrukture, zahteva dosta ulaganja, a vidim da nema neka velika želja ni sa bugarske strane” – kaže on.

Lj. F.

Foto: Petar Videnov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar