Izbori 2020: Nebojša Ivanov o upotrebi KIC-a u predizbornoj kampanji DPB-a

Gost FAR TV-a je Nebojša Ivanov, predsednik Demokratske partije Bugara (DPB) i Kulturno – informativnog centra “Caribrod”. Povod za njegovo gostovanje je otvoreno pismo Vladice Dimitrova, predsednika opštine Dimitrovgrad, upućeno ambasadoru R. Bugarske u Beogradu, a u kojem su iznete primedbe na korišćenje resursa i aktivnosti Kulturno – informativnog centra “Caribrod” (KIC) od strane Nebojše Ivanova i DPB-a. Dimitrov je u pismu, osvrćući se na sadržaj obraćanja Ivanova u KIC-u 4. marta ove godine, ocenio da je u pitanju “zloupotreba resursa KIC-a”, kojom se “obesmišljava podrška koju R. Bugarska obezbeđuje bugarima koji žive u Dimitrovgradu”, kao i da je na to i ranije ukazivao.

Nebojša Ivanov, komentarišući sadržaj obraćanja Vladice Dimitrova, izjavljuje da ne odobrava otvorena pisma kao način komunikacije, kao i da je ono potvrdilo ispravnost odluke DPB-a da kao izborni slogan izabere reč “Sloboda”. On ističe da DPB hoće da vodi pozitivnu izbornu kampanju, odnosno da neće komentarisati sve detalje pisma.

Govoreći o istorijatu KIC-a Ivanov naglašava da je reč o nezavisnoj instituciji koju ne kontroliše ni jedna lokalna vlast niti bilo koja politička partija iz lokalne vlasti, te da KIC i DPB imaju sličnosti u programskim opredeljenjima.

Ivanov se poziva na priznanje koje mu je dodelilo Ministarstvo inostranih poslova R. Bugarske za zasluge u zaštiti prava i interesa bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

On iznosi stav da takvim početkom izborne kampanje lokalna vlast pokazuje nesigurnost u svoju pobedu.

Pitanja upućena od strane FAR-a, da li u korišćenju KIC-a od strane DPB-a postoji problem formalno pravne prirode, da li i druge partije Bugara u Srbiji mogu da koriste prostorije KIC-a, odnosno da li postoji odluka upravnog odbora KIC-a kojom se odobrava korišćenje tih prostorija za potrebe DPB-a, Ivanov nije hteo da komentariše.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
mart 2020

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar