Dimitrov: Radiće se novi projekat za prečištač otpadnih voda

Nemogućnost izmeštanja međunarodnog dalekovoda i projektovani kapacitet koji je preveliki za sadašnje potrebe Dimitrovgrada, razlozi su zbog kojih će projekat prečištača otpadnih voda staviti van snage i raditi novi. To je za FAR rekao predsednik Opštine Vladica Dimitrov, koji očekuje da se do kraja sledeće godine možda i raspiše tender za izvođača radova.

Dimitrovgrad je 1990 godine bila prva opština u Srbiji, a uz Tolmin u Sloveniji među prvima u Jugoslaviji, koja je imala postojenje za prečišćavanje otpadih voda, ali taj kolektor sada nije u funkciji.

2018. godine rađen je projekat za novi, ali na izvođenje radova se i dalje čeka, pa će građani Dimitrovgrada još sačekati na novi kolektor, kako se otpadne vode ne bi direktno ispuštale u Nišavu.

Da će morati da se menja projekat ili radi novi, rekao je Dimitrov.

“Ta tehnologija tih bakterija, biološki sistem prečišćavanja je i dalje aktuelan i tako bi i bilo. Novim projektom sve je stavljeno u tankove, da se neprijatan miris ne bi širio na okolinu. Međutim, mi ćemo verovatno na jesenjoj Skupštini morati da ovaj projekat stavimo van snage. Od kada je napravljen pa nadalje mi imamo problem sa njim” – rekao je predsednik Opštine.

Dimitrov je objasnio koji su to razlozi.

“Nisu razmišljali kada su projektovali postrojenje jer se jedan stub međunarodnog dalekovoda nalazi u samom objektu. Mi smo potrošili par godina na pokušaje da izmestimo taj dalekovod, ali smo videli da je slepa ulica. Drugi je kapacitet, jer je projektovan za 15.000 korisnika. Dimitrovgrad po poslednjem popisu ima 8.000, neka i žive svi, a ne žive, opet je to duplo manji broj. Veliki problem kod bioloških prečištača je nedostatak materije, te bakterije moraju da se hrane organskim otpadom, ako ga nema ili je veći priliv atmosferske kanalizacije, gubi se njegov smisao” – rekao je Dimitrov.

On je dodao da novca za taj projekat ima i dalje u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, da će verovatno na jesenjoj sednici biti odlučeno da se ide u novo projektovanje, da se taj proces završi sledeće godine, a da se krajem godine dobije dozvola od Ministarstva da se raspiše tender.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar