Preko 300 takmičara do sada prijavljeno na “Danima banice” u Beloj Palanci

Za najveću gastro-turističku manifestaciju u ovom delu Srbije “Dani banice”, koja će po 18. put biti održana od 9. do 11. avgusta u Beloj Palanci do sada je prijavljeno preko 300 takmičara. Uporedo sa “Danima banice” biće organizovan i 14. po redu Sajam starih i umetničkih zanata.

Učesnici ovog događaja nadmetaće se u izradi najbolje banice u četiri kategorije: slana tradicionalna, slatka tradicionalna, integralna i kreativna banica, a o pobednicima će odlučivati stručni internacionalni žiri.

“Čitavu manifestaciju kao i do sada pratiće bogat program za decu, a prijave za dečije radionice crtanja na brašnu, izrade banice, kao i za takmičenje na dečijoj olimpijadi već su u toku. Vredno se radi i na pripremi svih ostalih sadržaja, kako bi svi koji posete ili učestvuju na “Danima banice” iz Bele Palanke poneli pozitivne utiske i lepe uspomene”, navode organizatori.

Direktor Turističke organizacije Bele Palanke Miloš Lilić kaže da pripreme uveliko traju i da se svakodnevno radi na organizaciji ove velike manifestacije.

Isplanirati i sprovesti u delo ovako veliki događaj nije nimalo lak posao, ali na tome se ozbiljno radi, a organizacioni odbor sastaje se svake nedelje’’, ističe Lilić.

Ovu trodnevnu manifestaciju prati bogat kulturno umetnički program na kojem će se predstaviti folklorna durštva iz Srbije i inostranstva, a tokom večeri biće organizovani koncerti muzičkih zvezda.

Prve večeri manifestacije 9. avgusta u centru grada od 21:30 sati nastupiće Nataša Bekvalac, u subotu 10. avgusta, takođe od 21:30 je koncert Nikole Rokvića, a “Dane banice” će zatvoriti Dejan Petrović Big bend u nedelju 11. avgusta.

Organizatori su i ove godine spremili brojne novine za posetioce. U subotu će biti organizovano ,,Vip oklagijanje’’, takmičenje u pripremi banice za medijske I turističke radnike, a manifestaciju će pratiti i izložba fotografija sa prethodnih godina Dana banice.

Proglašenje pobednika po svim kategorijama je u nedelju 11. avgusta od 21:00 sat, a organizatori su ove godine povećali novčane nagrade za najbolje. Nagrada za osvojeno prvo mesto iznosi 80.000 dinara, za drugo 50.000 i za treće 40.000 dinara. Nagrada za najbolji aranžirani sto iznosi 40.000. Povećan je i nagradni fond za najbolje na sajmu.

Organizatori “Dana banice” i Sajma straih i umetničkih zanata su Turistička organizacija Bele Palanke i Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”, a pokrovitelji Opština Bela Palanka i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

A. Todorov

Foto: Turistička organizacija Bele Palanke

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar