Direktorka laboratorije “Vatreno oko”: Broj zaraženih kovidom raste zbog letovanja

Broj zaraženih koronavirusom raste od maja meseca u celoj zemlji, a direktorka laboratorije “Vatreno oko” Snežana Jovanović kaže za RTS da zbog povećanog broja putovanja u letnjem periodu, virus cirkuliše i raste broj zaraženih.

Ona kaže da većina obolelih ima blagu do srednje tešku kliničku sliku i da to nije dovelo do povećanog opterećenja zdravstvenog sistema.

Za prvih 20 dana avgusta testirano je gotovo 9.000 osoba i više od 30% je bilo pozitivno, a u laboratoriji “Vatreno oko” se poslednjih dana uradi gotovo tri puta više testova, nego pre samo dve nedelje, prenosi RTS.

“U julu mesecu smo imali oko 15% pozitivnih antigenskih testova i oko 13% pozitivnih PCR testova. Juče, svaki treći uzorak koji je testiran PCR testom bio je pozitivan. Odnosno ukupno negde oko 15% pozitivnih PCR testova i 23% antigenskih testova od ukupnog broja urađenog” – navodi Jovanovićeva.

Doktorka kaže i da je došlo do povećanja broja hospitalizacija u zemljama gde građani Srbije idu na letovanje, u Italiji, Španiji, Grčkoj, u Turskoj i u nekim zemljama u regionu, kao što su Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.

Ona očekuje da će u septembru, zbog početka školske godine, ili u oktobru kada krenu fakulteti, zbog povećanja kontakata sigurno doći do povećanja ne samo broja testiranja na dnevnom nivou, nego verovatno i procenta pozitivnih.

U svetu je najčešća varijanta koronavirusa flirt, što je varijanta omikrona.

“Obično se kaže da su to ili lakše kliničke slike ili srednje teške. Negde je došlo do povećanja broja hospitalizacija, čak i u zemljama u okruženju, ali klinička slika kod nas, prema onim podacima koje ja imam, nije teška. Klinička slika je temperatura 38 do 40, zapušen nos ili kijanje, curenje iz nosa, bol u grlu, bolovi u mišićima, kostima, glavobolja, i pojedini pacijenti imaju takođe i dijareja – kaže doktorka.

U Pirotskom okrugu u poslednjoj nedelji registrovano je 98 zaraženih, a od početka godine 324.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Podeli vest
Napisao/la
Latest comment
  • postaje veoma zabrinjavajuce,koliko god negiramo ipak je ovo veoma opasan virus i ne odrazava se na sve isto,neko prodje sa blagim simptomima a neko bogami bas tesko ,zato treba biti veoma obazriv i jacati imonoloski siste jer je to najbitnije,ja redovno pijem sanovitin opc+c i indijski tamjan i za sada je sve u redu…

Ostavi komentar