U Dimitrovgradu pala 23 litra kiše po kvadratu

Nakon dugotrajnog sušnog perioda sa tropskim temperaturama i nekoliko jačih toplotnih talasa stiglo je dugoočekivano osveženje sa kišom. Preme podacima iz Meteorološke stanice u Željuši, u protekla 24 časa pala su u 23 litra kiše.

Agrometeorolozi kažu je kiša u dimitrovgradskom kraju stigla sa velikim zakašnjenjem imajući u vidu da tokom jula i avgusta skoro da i nije bilo padavina, te je suša smanjila rod svih poljoprivrednih kultura od 30 do čak 80 odsto na teritoriji opštine.

U najnovijem agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometerološkog zavoda (RHMZ) stoji da su nepovoljni agrometeorološki uslovi tokom većeg dela leta ubrzali procese zrenja jarih useva. Berba kukuruza i žetva soje su u toku, dok je žetva suncokreta pri kraju. Kod svih jarih ratarskih useva je umanjen rod. Takođe, ovakvi vremenski uslovi ubrzali su zrenje i berbu jesenjih i zimskih sorti voća, kao i vinove loze.

Zalihe vlage u zemljištu u svim proizvodnim područjima u Srbiji i dalje su veoma male. Da bi se popravilo stanje vlage u površinskom i dubljim slojevima zemljišta nepohodne su obilne padavine kako bi zemljište bilo dovoljno provlaženo za pripremu i obradu pred ranu jesenju setvu, navodi se u biltenu.

Sinoptičari RHMZ-a najavljuju nove padavine od petka 13. septembra uz zahlađenje koje će se zadržati za vikend i početkom naredne sedmice.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar