Četiri prosvetna sindikata najavila protest za 16. septembar

Predstavnici četiri prosvetna sindikata najavili su za 16. septembar u podne protestni skup. Okupljaju se pošto, kako navode, nisu ispunjeni zahtevi iz potpisanog protokola sa prosvetnim radnicima i pozvali su i roditelje da im se pridruže u “borbi za bolju budućnost vaše i naše dece”, javlja RTS.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije su najavili protestni skup za 16. septembar. Kako su istakli, okupiće se u podne u parku Manjež u Beogradu.

U saopštenju u kojem se obraćaju roditeljima, naveli su da su saznali da dokument koji je država potpisala sa prosvetnim radnicima neće biti realizovan, kao i da oni ozbiljno rade i shvataju odgovornost svake svoje odluke i svake reči koju izgovaraju u učionici.

“Mi smo ljudi koji ozbiljno rade i koji shvataju odgovornost svake svoje odluke i svake reči koju izgovorimo u učionici. I baš zato što smo svesni da dve godine posle nasilja u Trsteniku, i godinu i po dana od stravične tragedije u Ribnikaru naša deca i dalje ulaze u nebezbednu školu, odlučni smo da ih zaštitimo. Štiteći ih od nasilja mi ih štitimo i od lažnih obećanja, od neispunjenih obaveza, neodržane reči. Ponedeljak 16. septembar biće dan kada ćemo svi stati i poslednji put upozoriti Vladu da je dužna da ispunjava sve svoje obaveze, da joj škola i budućnost naše dece postanu prioritet, a ne pitanje koje se sme odlagati iz meseca u mesec iz godine u godinu”, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Pozvali su i roditelje da im se pridruže “u borbi za bolju budućnost vaše i naše dece”.

“U ponedeljak 16. septembra nećemo držati časove u učionici! Držimo veliki javni školski čas na trgovima”, poručuje se u saopštenju četiri prosvetna sindikata.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštava da ne učestvuje u obustavi rada u školama 16. septembra. Pozivaju sve zaposlene da se pridruže “belom štrajku”. To podrazumeva da nastavnici do 11. oktobra neće upisivati ocene u elektronski školski dnevnik.

Objašnjavaju da ocene ukidaju zbog toga što su one, kako navode, najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, sve dok ne budu adekvatno zaštićeni. Kako je ranije objašnjeno, ako vlast ne preduzme ništa za ispunjenje zahteva svim učenicima će biti upisana po jedna petica, navodi RTS.

Izvor: RTS

Foto: Arhiva FAR-a (Protest prosvetara protiv nasilja u školama, 16. maj 2024.)

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar