Škole u potpunosti spremne za početak nove školske godine

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poručila je da škole spremno dočekuju učenike, naglasivši da će đake i škole obezbeđivati policajci i da će se tokom školovanja posebna pažnja posvećivati negovanju ljudskih vrednosti.

Svim školama su stigle smernice delovanja, u kojima je osmišljeno ne samo prvih mesec dana, već čitava školska godina, a naročito detaljno prvo polugodište.

Ona je podsetila na to da se radi o sugestiji da prvog radnog dana deca razgovaraju sa svojim učiteljima i nastavnicima o programu obrazovno-vaspitnog rada, ali i o nečemu što je još važnije – o tome koliko prave ljudske vrednosti treba da se tokom školovanja ugrade u ličnost svakog deteta i na koji način to treba uraditi.

Prema njenim rečima, prva radna nedelja će biti tematska nedelja, a teme će birati učenici i nastavnici, u zavisnosti od uzrasta učenika i kreativnosti nastavnika.

“Pretpostavljam da će teme biti od toga šta znače škola i aktivna borba protiv nasilja do toga šta je drugarstvo. Posle te nedelje, u kojoj će biti na izvestan način i približavanja dece nastavnicima, sledi druga, u kojoj treba da se proceni nivo dotadašnjeg školovanja i znanja i to bez ikakvog ocenjivanja”, kazala je Đukić Dejanović.

Ministarka je istakla da će čitava godina biti godina edukacije i psiho-socijalne podrške za sve one kojima je to potrebno, uz napomenu da će svaka škola imati psihologa i pedagoga.

Psiholog i pedagog, bez obzira na to kolika je škola, neće moći sami da rade sa decom svoj stručni posao. Timski rad sa nastavnicima i roditeljima će obezbediti da ona deca sa posebnom psiho-socijalnom potrebom budu detektovana i da se sa njima posebno radi, navela je ona.

Đukić Dejanović je, govoreći o bezbednosti dece, podsetila na zajednički program Ministarstva prosvete i MUP-a pod nazivom „Zajedništvo i bezbednost kroz školovanje i odrastanje”.

“Nije suština u tome da pre početka rada škole, tokom nastave i nakon časova bude prisutan samo po jedan policajac. Policijske patrole koje se nalaze u okolini škola biće brojnije, a suština je da su policajci deo tima koji radi na bezbednosti škole”, rekla je ona.

Bezbednost se ogleda u poznavanju svih onih koji mogu imati bilo kakav rizik po bezbednost, objasnila je Đukić Dejanović i dodala da predavanja od strane policajaca, psihologa i razrednih starešina treba da budu usmerena ka sticanju većeg stepena informacija o tome kako prepoznati neke opasnosti i kako reagovati i kome se obratiti ako deca to uoče.

Ubuduće će morati da se više poštuje i dostojanstvo nastavnika, rekla je ministarka, dodavši da u tome očekuje i podršku medija, stoji na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar