KUD “Caribrod” na “Župskoj berbi”, promovisana i caribrodska šušenica

Od 12. do 15. septembra u Aleksandrovcu je po 59. put održana manifestacija “Župska berba 2024” na kojoj je predstavljeno folklorno, turističko i gastronomsko bogatstvo dimitrovgradskog kraja.

Na ovoj proslavi vina, grožđa, tradicije i dobrog raspoloženja drugi ansambl Kulturno-umetničkog društva “Caribrod” i narodni orkestar uspešno su se predstavili ljubiteljima folklora u dva nastupa, u petak i subotu.

“Iz grada pobratima dolazimo sa puno lepih utisaka. Naši folkloristi su pokazali još jednom svoj kvalitet, a mi se već se spremamo za novi međunarodni festival, ovoga puta na grčkom ostrvu Tasos. Za Grčku sa prvim i drugim ansamblom putujemo u četvrtak”, kaže za FAR umetnički rukovodilac KUD-a Dalibor Gligorov.

Pored nastupa folklornih ansambala iz desetak gradova Srbije, ali i susedne Bugarske i Bosne i Hercegovine, na posebnom štandu u centru Aleksandrovca promovisani su i turistički i gastronomski potencijali opštine Dimitrovgrad.

Direktor Turističke organizacije Caribrod Vasil Andrejev ističe za FAR da je brojnim posetiocima prezentovana caribrodska šušenica i istoimena manifestacija koja će u Dimitrovgradu biti održana 16. i 17. novembra, a predstavljeni su i turistički potencijali opštine.

“Župska berba” je prava kulturna riznica koja spaja tradicionalne vrednosti, muziku, igru i dobru hranu, a Aleksandrovac, grad pobratim Dimitrovgrada, se pobrinuo da bude dobar domaćin kao i do sada.

P. Videnov

Foto: Dalibor Dadi Gligorov / Turistička organizacija Caribrod

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar