Digitalna biblioteka

   “Prošlost, sadašnjost i budućnost Caribroda na jednom mestu” je slogan Internet bloga „Virtuelni muzej Caribrod“. Blog je ušao u četvrtu godinu postojanja i postao veoma posećen. Na njemu se može naći zanimljiva arhivska gradja, neobjavljene fotografije, dokumenti i autorski tekstovi o prošlosti, ali i sadašnjosti Caribroda.

   „Prilično sam zadovoljan onim što je na Virtuelnom muzeju uradjeno do sada. Na blogu je postavljeno više od 70 tekstova sa preko 50 hiljada poseta. Grupa na Fejsbuku ima oko 1600 članova. Stalno se objavljuju nove informacije, fotografije, komentari i diskusije. Raduje me što blog ima svoj život“ – kaže autor Marjan Milanov, filolog, novinar i strip aktivista poreklom iz Dimitrovgrada, koji živi u Nišu.

   Milanov je krajem 2015. godine pokrenuo projekat pod nazivom „Digitalna biblioteka – Caribrodska periodična štampa 1889-1919“, koja je dobrim delom sačuvana u Narodnoj biblioteci „Sveti Kirilo i Metodije“ i u Državnom arhivu u Sofiji.

   „Istraživajući i prikupljajući arhivske materijale za sebe, pokrenuo sam ovaj projekat, koji spada u obimne poslove. Malo ljudi zna da je pre više od jednog veka Caribrod imao svoje nedeljne novine, listove i časopise. Prvi naučno-književni časopis „Domašen učitel“ izašao je 1889. godine. I zahvaljujući poznanstvu i saradnji sa Marijom Gocev, autorkom sajta „Gocevi ot Caribrod“, napisali smo projekat i preko Zavičajnog udruženja gradjana „Caribrod“ iz Niša javili se na konkurs Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Projekat je odobren i počela je njegova realizacija“ – dodaje Milanov.

   Milanov smatra da je ovo početak jednog opsežnijeg istraživanja i prva faza u izradi veće i obimnije multimedijalne arhive sa ciljem da se prikupе i sistematizuju štampana izdanja i stvori trajna digitalna arhiva na jednom mestu o prošlosti Caribroda.

   Projekat će biti realizovan do kraja marta, specijalno za ovu namenu uradjen je sajt staricaribrod.org koji zvanično startuje 25. marta, a istog dana u galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu od 19 časova biće otvorena foto izložba digitalizovanih novina i časopisa – „Domašen učitel“, „Caribrod“, „Nišava“ i „Klopotar“.

P. Videnov

About Petar Videnov 2058 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.