Tri osobe preminule i još 579 novozaraženih koronavirusom u Srbiji

Na konferenciji za medije Kriznog štaba saopšteno je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 8.209 osoba, od kojih je 579 nalaza pozitivno na koronavirus, kao i da su u poslednja 24 sata preminule tri osobe.

Takođe, navedeno je da je ukupan broj smrtnih slučajeva uvećan na 786, a da je procenat smrtnosti 2,06 odsto.

Hospitalizovano je 530 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalaze 24 osobe. Ukupan broj registrovanih slučajeva od početka epidemije je 38.115, dok je broj testiranih osoba 1.271.455.

Kisić: 85 odsto novozaraženih u grupi do 60 godina

Doktorka Kisić je navela da je 85 odsto novozaraženih u poslednjih nedelju dana u starosnoj grupi do 60 godina.

To nam govori da su pod najvećim rizikom radno sposobno stanovništvo i mlađi odrasli ljudi, dodala je Kisićeva.

“Uzor treba da nam budu naši najstariji sugrađani koji svesni da su u najvećem riziku se najsavesnije ponašaju”, rekla je Kisićeva i dodala da su uzor i mladi koji u školama se pridržavaju mera jer nije došlo do većeg zaražavanja u školskim sredinama.

Na pitanje zašto je u martu uvedeno vanredno stanje i zabrana kretanja, a bilo je manje slučajeva zaraze nego sada, Kisićeva je rekla da je sada imamo više iskustva, ali je i manji broj hospitalizacija, a i među njima je manji broj težih slučajeva.

“Na samom početku čitav svet je bio iznenađen intezitetom ovog virusa i niko nije bio pripremljen za ovako vrstu bolesti koja se brzo širila”, rekla je Kisićeva i dodala da su nas plašila iskustva iz Italije i Španije, gde su zdravstveni kapaciteti bili premali da prime sve pacijete kojima je pomoć bila potrebna.

“Prioritet nam je bio da delujemo preventivno i da sprečimo da taj talas ne bude kao cunami što je bio u nekim zemljama i u tom momentu tim restrikcijama smo uspeli da očuvamo naše najstarije sugrađane”, naglasila je Kisićeva.

U međuvremenu su nabavljeni testovi, novi respiratori, izgrađene nove laboratorije, povećani biolnički kapaciteti, poručila je Kisićeva.

Izvor: srbija.gov.rs / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar