Ministar informisanja Ristić: Smanjen broj napada na novinare

Da je u prvoj polovini ove godine, u poređenju sa istim periodom prethodne, zabeleženo za oko trećinu manje slučajeva ugrožavanja novinara, izjavio je ministar infomisanja i telekomunikacija Dejan Ristić u razgovoru sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žofreom.

To po ministru ukazuje na pozitivan trend i “potrebu daljeg angažovanja svih činilaca kako bi bio postignut željeni rezultat koji se odnosi na potpunu eliminaciju ove neželjene pojave”.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je posebna pažnja tokom razgovora bila posvećena medijskom pluralizmu, bezbednosti novinara i snaženju demokratskih kapaciteta društva u oblasti javnog informisanja.

“Zajednički je konstatovano da su recentni zakonski propisi u oblasti informisanja plod dugotrajnog i plodotvornog dijaloga, odnosno učešća svih zainteresovanih strana. Istovremeno, naglašena je i potreba daljeg unapređenja zakonodavnog okvira i njegovog usaglašavanja sa najnovijim regulativama Evropske Unije” – stoji u saopštenju.

Inače, prema bazi napada na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), od početka 2024. godine evidentirano oko 60 napada, pretnji i pritisaka na novinare, a u istom periodu 2023. zabeleženo ih je više od 100.

Ambasador Žofre je, stoji u saopštenju, naglasio važnost koju sloboda izražavanja i medijski pluralizam imaju u demokratskom društvu i potrebu da se osigura povoljno i sigurno okruženje za rad istraživačkih medija u javnom interesu.

On je podsetio na pitanja pokrenuta u poslednjem Godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji i izrazio nadu da će definisani prioriteti biti brzo adresirani, kao i da se usvojeni medijski zakoni doslovno sprovode kako bi istinski odražavali duh Medijske strategije.

Lj. F.

Foto: Ministarstvo infomisanja i telekomunikacija

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar