Gužve na Gradini, problem za radnike, rešenje alternativni prelaz

U jeku turističke sezone povećan je intenzitet saobraćaja na najfrekventnijim graničnim prelazima u Srbiji, među kojima je i Gradina. Zbog velike gužve na ovom prelazu putnici za prelazak srpsko-bugarske granice čekaju i po nekoliko sati, a iz Auto-moto saveza Srbije najavljuju duža zadržavanja tokom nastupajućeg vikenda i uopšte tokom jula i avgusta.

Ovo se posebno negativno odražava na radnike koji svakodnevno putuju na posao u Bugarskoj. Oko hiljadu radnika iz Dimitrovgrada i okoline radi u Dragomanu, Godeču, Kostinbrodu, Božurištu, Sofiji i drugim gradovima i za njih vreli letnji meseci predstavljaju veliki problem kako bi na vreme stigli na posao, te se mnogi od njih opredeljuju da iznajme smeštaj u mestu u kojem rade kako bi izbegli svakodnevne gužve na prelazima Gradina i Kalotina.

Rešenje za ovaj problem je otvaranje sezonskog alternativnog graničnog prelaza koji bi radio tokom leta u vreme najvećih gužvi. Inicijativu za njegovo otvaranje je pokrenula Opština Dimitrovgrad.

“Inicijativa za otvaranje alternativnog graničnog prelaza je pokrenuta od strane opštine, dobijena je saglasnost od nadležnih ministarstava Republike Srbije i inicijativa je poslata relevantnim institucijama i ministarstvima Republike Bugarske i trenutno se čeka njihovo izjašnjavanje. Pretpostavljam da se oni još uvek ne izjašnjavaju zbog formiranja nove Vlade u Bugarskoj. Kod nas je sve završeno i čak smo spremni da investiramo za objekat, za put i za sve što je potrebno za normalno funkionisanje ovakvog prelaza”, kaže specijalno za FAR zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Dejan Milev.

Dok se ovo ne reši građani će se i dalje suočavati sa ovim problemom i čekanjima od po nekoliko sati da pređu granicu i odu na posao, posebno tokom letnjeg perioda.

A. Todorov

Foto: AMSS / Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar