U petak u Dimitrovgradu tribina o upravljanju zaštićenim područjem Parka prirode „Stara planina“

Jedan od nedostataka uprave u zaštićenim područjima u Srbiji je primena „Natura 2000“ (Mreža zaštićenih područja unutar granica Evropske unije), kao osnove evropske politike zaštite prirode. Nedovoljno znanja i manjak informacija o iskustvima drugih zemalja i nedostatak primera dobre prakse u prekograničnom upravljanju zaštićenim područjima su ključna ograničenja ka dobroj upravi na teritoriji Parka prirode „Stara planina“.

U prethodnih nekoliko godina pokazalo se da interesa za ove teme ima i građani koji žive na teritoriji Parka prirode „Stara planina“ žele da budu uključeni u proces planiranja i sprovođenja politika upravljanja ovim zaštićenim područjem. Formirana je i mreža ekoloških organizacija „Građani za prirodu“ koja se bavi ovim temama i do kraja godine radiće na rešavanju nekih od pomenutih problema.

Mreža realizuje projekat „Priroda će nam pomoći da okrenemo novi list – Saradnja umesto granica“.

O ciljevima projekta, inicijativama i kampanjama koje se pokreću, može se više saznati na tribini koja će biti održana u petak, 19. jula u Dimitrovgradu u prostorijama Sportskog centra Park od 18:00 časova.

Ovaj projekat se sprovodi u okviru Ekosistem programa koji koordinišu Mladi istraživači Srbije sredstvima Švedske.

D. Taškov (Društvo Stara planina)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar