VIDEO: Dokumentarni film – Pastiri Stare planine

Stočarstvo Stare planine predstavlja važan segment lokalne ekonomije i ima značajnu ulogu u pogledu održavanja predeone raznovrsnosti i očuvanja kulturnog nasleđa. Tokom proteklih nekoliko decenija stočarstvo je u izrazitoj silaznoj putanji koja se jasno podudara sa demografskim trendovima na ovom području.

Smanjenje broja stanovnika, nepovoljno ekonomsko stanje i izmenjeni društveni okviri i predrasude, doveli su i do opadanja broja pastira. Iako u delu javnosti zanimanje pastir ima podrugljivu konotaciju, mnogi u ovom zanimanju vide profesiju dostojnu poštovanja.

Istovremeno, transformacija staroplaninskih stočarskih gazdinstava iz mnogočlanih porodica u specijalizovane farme koje angažuju stočare i pastire izvan porodice, dovela je do povećanja potrebe za ovim zanimanjem.

Ovo je priča o staroplaninskim stočarima.

Pogledajte dokumentarni film “Pastiri Stare planine” u produkciji Internet Portala FAR, u kome su glavni akteri stočari Zoran Madić iz sela Topli Do, Milan Kostić iz sela Gostuša, Dejan Kuzmanović iz sela Nišor i Aleksandar Manić iz sela Izatovci. Film je snimljen na obroncima Stare planine.

Produkcija: Internet Portal FAR
jul 2021.

Ovaj film je deo projekta “Pastiri Stare planine, koji je podržao Grad Pirot na konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja do 31.12.2021. godine.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa, koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar