a

Predstavnici Parka prirode “Vitoša” održaće javno predavanje u Pirotu i Dimitrovgradu

Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planina” organizuje javno predavanje na temu evropskih modela upravljanja zaštićenim prirodnim područjima. Predavanje će biti održano u utorak, 10.septembra, u Dimitrovgradu, u prostorijama KIC-a “Caribrod”, sa početkom u 14:00 časova, a najavljeno je izlaganje Silvije Jordanove i Nikola Dojkina predstavnika Parka prirode Vitoša (Republika Bugarska).

Dragan Taškov, predsednik ovog udruženja iz Pirota, naglasio je za portal FAR da je uloga uprave u parkovima prirode u Evropi multifunkcionalna i vezana za različite oblasti delovanja.

“Evropski parkovi prirode aktivni su ne samo na zaštiti prirodnih resursa i klime već i u oblasti zapošljavanja, socijalne integracije, turizma, zdravlja, kulture i obrazovanja. Za dobro upravljanje zaštićenim područjima nužno je partnerstvo. Partnerstvo između ključnih aktera lokalnih zajednica mora započeti planiranjem zaštićenog područja, mora biti održavano tokom odlučivanja i proglašavanja i mora se produžiti na upravljanje i nadzor, ali i podelu koristi koje proizlaze iz funkcionisanja parka” – dodao je Taškov.

Predavači će predstaviti iskustva Parka prirode “Vitoša” u izgradnji partnerstva, kao i karakteristike evropskih modela uprave u zaštićenim prirodnim dobrima, a posebna pažnja će biti posvećena koristima koje lokalne zajednice ostvaruju u zaštićenim prirodnim dobarima.

Javno predavanje na istu temu biće održano danas i u Pirotu, u Medija centru Doma kulture od 18:00 časova.

S. Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar