VIDEO: Elena Zlatković i magične skulpture od stakla

U Galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu otvorena je izložba skulptura u staklu pod nazivom “Između senke i refleksa” akademske umetnice Elene Zlatković iz Belorusije, koja živi i stvara u Beogradu.


U razgovoru za FAR umetnica kaže da predstavlja vajarske radove od stakla koji su nastali u Minsku i u Srbiji, a deo postavke su i fotografije Alekseja Pavluca iz beloruske prestonice.

“Ovom vrstom umetničkog izražavanja počela sam da se bavim sasvim slučajno, a na izložbi su radovi iz mog ranijeg stvaralačkog perioda i skulpture nastale poslednjih godina u Srbiji. Do sada samostalno izlagala u Beogradu i Novom Sadu i po prvi put se predstavljam ljubiteljima likovne umetnosti u Dimitrovhgradu”, navela je ona.


Elena Zlatković je rođena 1977. godine u Minsku, a od 2014. godine je u Beogradu. Pohađala je Belorusku državnu akademiju umetnosti (odsek za dekorativnu i primenjenu umetnost) gde je kasnije predavala, magistrirala i bila doktorant. Iza sebe ima tri samostalne i preko 40 grupnih domaćih i međunarodnih izložbi, Učestvovala je na poznatim staklarskim simpozijumima u nekoliko evropskih zemalja – Ukrajina, Mađarska, Slovačka, Litvanija, Rusija i Letonija. Od 2020. godine je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, a od 2021. Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Umetnica je prošle godine učestvovala u radu Međunarodne likovne kolonije Poganovski manastir sa koje nosi puno lepih utisaka.

“Mesto gde se oržava kolonija je prelepo. Priroda je očaravajuća, ljudi su gostoljubivi, hrana je dobra i bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam bila deo jedne ovakve prestižne kulturne manifestacije”, ističe umetnica.


O životu u Srbiji i o impresijama o Dimitrovgradu Zlatković kaže:

“Dopada mi se život u Srbiji, drugačiji je mentalitet ljudi, drugačija je i kultura, ali se uvek nađu neke sličnosti. Dimitrovgrad je prelep grad sa interesantnom arhitekturom i svima preporučujem da posete ovo lepo mesto”.

Izložba “Između senke i refleksa” biće otvorena do 6. avgusta.

Pogledajte razgovor sa Elenom Zlatković.

Produkcija: Udruženje Emblema – FAR TV
2024.

Projekat “Bugarska zajednica, sloboda govora i multikulturalnost kroz medijsku prizmu – TV serija” se finansira sredstvima Bugarske pomoći za razvoj”

Проектът „Българска общност, свобода на словото и мултикултурализъм през медийната призма – ТВ сериал“ се финансира със средства по Българската помощ за развитие

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar