VIDEO: Svetosavska priredba “Putovanje Svetog Save” OŠ “Hristo Botev”

Sveti Sava je veoma poštovan svetac i u Srbiji i u Bugarskoj. Rođen je oko 1175. godine u Rasu kao Rastko Nemanjić i najmlađi je sin velikog župana Stefana Nemanje. Za života Sava je postao poznat kao književnik, prosvetitelj, pravnik, diplomata i prvi arhiepskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve i nosilac je velikih zasluga za razvoj školstva u srednjovekovenoj Srbiji. Po povratku sa puta u Jerusalim preminuo je 27. januara, odnosno 14. januara po starom kalendaru 1236. godine u Bugarskoj i sahranjen u Trnovu, tadašnjoj bugarskoj prestonici. Sredinom 15. veka njegovo telo je preneto u Srbiju, u manastir Mileševa.

Uspomena na život i delo Svetog Save i na njegova putešestvija bila je glavna tema svetosavske priredbe koju su na Savindan 27. januara izveli učenici Osnovne škole “Hristo Botev” u velikoj Sali Centra za kulturu u Dimitrovgradu, čime su obeležili školsku slavu.

Ekipa FAR-a snimila je ovaj prigodan kulturno-umetnički program.

Produkcija: Udruženje Emblema – FAR TV
2023.

Projekat “Bugarska zajednica, sloboda govora i multikulturalnost kroz medijsku prizmu – TV serija” se finansira sredstvima Bugarske pomoći za razvoj”

Проектът „Българска общност, свобода на словото и мултикултурализъм през медийната призма – ТВ сериал“ се финансира със средства по Българската помощ за развитие

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar