VIDEO: Umetnik Milovan Penkov Penkaso – Ambasador rodnog sela Radejna

Ovog leta veliku pažnju javnosti u Dimitrovgradu privukla je promocija knjige “Ognjeni petlovi” u Centru za kulturu, posvećena istaknutom slikaru i vajaru Milovanu Penkovu Penkasu, koji živi i stvara u Nišu, a rodom je iz dimitrovgradskog sela Radejna. Ovaj umetnik priredio je i svoju samostalnu izložbu u galeriji “Metodi Meta Petrov”.

Milovan Penkov je rođen 1963. godine u selu Radejna. Nakon završetka Umetničke škole u Nišu završio je Akademiju likovnih umetnosti u Prištini, odsek za vajarstvo, u klasi profesora Svetomira Arsića Basare, a potom i odsek za slikarstvo. Izlagao je samostalno 11 puta, u svojoj biografiji do sada ima 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je na preko 350 likovnih kolonija. Veliki broj poznatih kolekcionara poseduje njegova dela, koja se nalaze na svim kontinentima sem Afrike i u svim svetskim centrima.

Penkov za FAR kaže da ga vuče nostalgija za rodnim krajem i da kad god je u mogućnosti posećuje svoje rodno selo. Ističe da je ambasador sela Radejna, jer ga u svim biografijama, katalozima i intervjuima spominje.

Pored Narodne biblioteke “Detko Petrov” i Centra za kulturu, veliku zaslugu za organizaciju ova dva kulturna događaja imao je i doktor Nikola Jordanov, takođe poreklom iz Radejne.

Pogledajte TV priču koju je zabeležio FAR.

Produkcija: Udruženje Emblema – FAR TV
2023.

Projekat “Bugarska zajednica, sloboda govora i multikulturalnost kroz medijsku prizmu – TV serija” se finansira sredstvima Bugarske pomoći za razvoj”

Проектът „Българска общност, свобода на словото и мултикултурализъм през медийната призма – ТВ сериал“ се финансира със средства по Българската помощ за развитие

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar