VIDEO: Obeležen praznik Opštine Dimitrovgrad, opštinska nagrada učeniku Stefanu Kociću

U okviru obeležavanja praznika Opštine Dimitrovgrad “Rođenja Presvete Bogorodice – Male Gospojine”, u velikoj sali Centra za kulturu u prisustvu mnogobrojnih zvanica i gostiju iz Srbije i Bugarske održana je svečana sednica Skupštine opštine.


Prisutnima se najpre obratio predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad Zoran Đurov, koji je otvorio svečanu sednicu, pozdravio goste i poželeo im dobrodošlicu. Nakon toga na svečanosti je prikazan i promotivni film koji promoviše turističke i manifestacione potencijale opštine Dimitrovgrad.


Gostima su se obratili i predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, ambasador Republike Bugarske u Beogradu Petko Dojkov, savetnik za mlade i saradnju sa međunarodnim organizacijama u Ministarstvu bez portfelja Nemanja Radojević i zamenik predsednika Opštine Dimitrovgrad iz susedne Bugarske Jašo Minkov.


Predsednik opštine Vladica Dimitrov uručio je laptop računare učenici generacije Osnovne škole “Hristo Botev” Nađi Dimitrov i učenici generacije gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije” Teodori Stankov.


U centru pažnje bilo je uručenje opštinske nagrade i priznanja. Dobitnik opštinske nagrade povodom praznika opštine je učenik VII razreda Osnovne škole “Hristo Botev” Stefan Kocić, za postignute izuzetne rezultate na državnim takmičenjima iz fizike i matematike.


Ovogodišnji laureati opštinskih priznanja su Dom zdravlja Dimitrovgrad za profesionalizam i požrtvovanost u spašavanju života migranata, Vatrogasno-spasilačko odeljenje u Dimitrovgradu za iskazanu hrabrost u borbi sa vatrenom stihijom na planini Vidlič, Opština Aleksandrovac za dugogodišnje prijateljstvo i uspešnu saradnju, Aleksandar Vasov za doprinos u očuvanju običaja i tradicije dimitrovgradskog kraja kroz negovanje tradicionalne narodne muzike, Udruženje građana “Harmonija” Caribrod za doprinos u promociji sporta i zdravih životnih navika kod dece i Stefan Pavić za foto promociju ljudi i događaja iz opštine Dimitrovgrad na društvenim mrežama.


Gosti na svečanosti bili su ambasador Republike Bugarske u Beogradu Petko Dojkov, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Nemanja Zečević, savetnik za mlade i saradnju sa međunarodnim organizacijama u Ministarstvu bez portfelja Nemanja Radojević, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Dimitar Canev, izvršni direktor Agencije za Bugare u dijaspori Rajna Mandžukova, načalnica Pirotskog okruga Mimica Đorđević, predstavnici gradova i opština iz Srbije i Bugarske među kojima su Predsednica Opštine Aleksandrovac Jelena Paunović, predsednik Opštine Kostinbrod Trajko Mladenov, predsednik Opštine Bela Palanka Goran Miljković, predsednik Opštine Godeč Radoslav Asenov, predsednik Opštine Kostenec Jordan Angelov, predsednik Gradske opštine Medijana Mladen Đurić, predsednik Opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, predstavnici kulturno-obrazovnih ustanova, institucija i mediji.


U muzičkom delu programa nastupila je etno grupa “Zlatnik” iz Beograda koja neguje tradicionalno muzičko stvaralaštvo pod rukovodstvom Jovane Zukanović, dugogodišnjeg izvođača etno pesama.


Nakon svačanosti, u dimitrovgradskoj galeriji otvorena je izložba radova istaknutog dimitrovgradskog slikara, karikaturiste i ilustratora Metodi Mete Petrova (1920–1995).


U okviru programa obeležavanja praznika opštine u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice prazničnu liturgiju u jutarnjim satima služio je episkon Niški Arsenije, a centralnim gradskim ulicama prošle su litije.


U centru grada održana je manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera “Ulica starih zanata”, na kojoj su izlagači na brojnim štandovima promovisali tradicionalne vrednosti, kulturno nasleđe, stare zanate, svoje umeće i proizvode. U Sportskom centru Park organizovan je turnir u basketu 3×3 u organizaciji Bg 3×3 lige uz podršku Turističke organizacije Caribrod i Opštine.


Drugog dana vikenda u nedelju, 22. septembra biće održano takmičenje u tradicionalnom pripremanju ajvara, a obeležavanje praznika započelo je sinoč zajedničkim koncertom folklornih ansambala iz Dimitrovgrada i Aleksandrovca povodom 50 godina od bratimljenja ova dva grada.

Ekipa FAR-a snimila je u celosti svečanu sednicu.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelji: Stefan Pavić / Mikica Kostov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar